Particuliere alarmcentrale

gecertificeerde meldkamer

Heeft u alarminstallatie geïnstalleerd? Top! En wat als het alarm af gaat? Zonder opvolging heeft het niet het maximale effect.

Een Particuliere Alarm Centrale (PAC) is een perfecte aanvulling op uw alarminstallatie. Een melding van uw alarm komt binnen bij de centrale, welke 24/7 bemand wordt en actie onderneemt, indien nodig. Bijvoorbeeld door sleutelhouders, de brandweer of politie in te schakelen. Iets voor uw organisatie? Op deze pagina informeren we u over de mogelijkheden en kosten. Vrijblijvende offerte of meer informatie ontvangen? Vul dan het formulier in.

24/7 alarm: een gecertificeerde meldkamer

Een Particuliere Alarm Centrale (PAC) is een gecertificeerde meldkamer die 24 uur per dag, 7 dagen per week is bemand. Dankzij geborgde procedures grijpen de centralisten bij onraad of calamiteiten meteen en adequaat in. Afhankelijk van de melding zal er na een melding, al dan niet na verificatie, proactief contact worden opgenomen met een door u opgegeven waarschuwingsadres en sleutelhouder, de brandweer, politie of andere instanties. Een alarminstallatie met meldkamer? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

 

Certificeren of niet?

Sinds het Bouwbesluit 2012 is er op het gebied van het certificeren van brandmeldinstallaties het een en ander veranderd. Niet alle systemen hoeven te worden gecertificeerd. Ook is het voor minder brandmeldinstallaties verplicht om door te melden naar de alarmcentrale van de brandweer (RAC of regionale alarmcentrale genoemd). Dat lijkt positief, maar dat betekent ook dat uw meldingen niet worden opgevolgd. Wij inventariseren graag voor u welke certificeringen nodig zijn, of een doormelding naar een RAC nodig is, of dat een particuliere alarmcentrale een goede oplossing is voor de opvolging van meldingen vanuit uw pand.

PAC abonnementen

Welk abonnement past het beste bij u?

Doormeldmethodes

In de huidige, dynamische markt van doormelding, is een diversiteit aan doormeldmethodes beschikbaar. Wij kunnen voor diverse ontvangstmogelijkheden doormelding naar een particuliere alarmcentrale voor u regelen. Van PSTN tot alarm doormelden over IP. Wij werken samen met gerenommeerde alarmcentrales. Op deze manier kunt u uw alarminstallatie laten doormelden naar een gekwalificeerde meldkamer. Goed geregeld!

Beelschermen met doormeldmethodes
Beeldschermen met camerabeelden

Camerabewaking door de particuliere alarmcentrale

Omdat de technische mogelijkheden de laatste decennia sterk zijn ontwikkeld kunnen we vanuit de meldkamer surveillance uitvoeren op uw pand(en). De centralisten van het PAC controleren via het camerasysteem de situatie bij meldingen, maar kunnen u ook voorzien van assistentie bij toegangscontrole. Denk daarbij aan:

  • gebouwen en bedrijfspanden;
  • bouwterreinen;
  • parkeergarages.

Beveiligingsmedewerkers kunnen op deze manier efficiënt worden ingezet. Bij alarmen wordt er direct actie ondernomen. Vraag naar de mogelijkheden.

Alarmverificatie door de meldkamer

Van alle doorgegeven meldingen aan de politie zijn 98% vals. Per 1 januari 2011 mag de alarmcentrale alleen nog geverifieerde meldingen doorgeven aan de politie. Alarmverificatie van een alarminstallatie naar de meldkamer kan tot stand komen door personen of door techniek. De centralist kan, wanneer er een koppeling is met een camerasysteem op locatie, de alarmmelding verificeren en live meekijken met de situatie. Als de melding is geverifieerd neemt de alarmcentrale contact op met de politie. De politie zal, volgens het convenant alarmopvolging, binnen 15 minuten ter plaatse zijn na een geverificieerde melding. De centralist kan de politie in dat geval goed informeren, waardoor de resultaten van opvolging verbeteren. Door intelligente camerabewaking en koppelingen met de particuliere alarmcentrale kan nog beter ingegrepen worden. De alarmcentrale kan tevens uzelf informeren bij een alarmmelding, zodat u op het juiste moment op de hoogte bent van de situatie. Kortom: een particuliere alarmcentrale is een perfecte aanvulling op uw beveiligingsplan.

Alarmsysteem met meldkamer 24/7 Alarm

247 Alarm is een dienst voor het aannemen en afhandelen van alarmen en meldingen. U sluit uw alarminstallatie aan op onze meldkamer. Het doel van 24/7 Alarm is bewaking en het verzorgen van de opvolging van alarmen, triggers, technische en procesmeldingen afkomstig van o.a.:

Alarmopvolging 24/7 Alarm

De alarmopvolging door het 24/7 Control Center vindt plaats naar:

  • sleutelbeheerders;
  • bewakingsdiensten;
  • hulpverleningsdiensten.

Het 24/7 Control Center waarvan het PAC deel van uitmaakt, is gehuisvest in een volledig gecertificeerde omgeving en is voorzien van een vergunning. De vergunning is verstrekt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

24/7 Services App

Ook in de wereld van de particuliere alarmcentrales staat de techniek niet stil. Recent hebben we samen met onze leverancier een nieuwe dienst ontwikkeld: de 24/7 Alarm App. Doormiddel van de 24/7 Services App worden inkomende meldingen doorgezet naar de opgegeven sleutelbeheerders in de vorm van notificaties. Pushberichten en belrobots zijn hierbij de communicatiemiddelen. Zelf ervaren? Vraag de App nu aan!

Voordelen van 24/7 Alarm bij Lagarde Groep

» De service zoals u gewend bent

Alarmafhandeling is een cruciale zaak. Het belang van goede kennis,
ervaring én certificeringen is groot. Onze beveiligingsengineers volgen
continu de marktontwikkelingen en worden geregeld getraind bij onze
leveranciers en certificeringsinstellingen. Lagarde Groep is een NCP erkend
Technisch Beveiligingsbedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in beveiliging.

  •  Eenvoudig te bedienen meldkamer-app
  • Ontvangst en afhandeling van meldingen en alarmen door sleutelbeheerder.
  • Eenvoudig zelf doorvoeren van (tijdelijke) aanpassingen die direct actief worden, bijvoorbeeld wijziging van bloktijden of volgorde van sleutelbeheerders.
  • Direct inzage in status, historie en rapportages van meldingen.
Mobiel met app

Vrijblijvend advies

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Uw gegevens zijn veilig!
w

Oplossing naar uw wens
Na het invullen van het formulier nemen we contact met u op om uw wens te bespreken. 

❯❯ Inventarisatie
❯❯ Offerte
❯❯ Implementatie
❯❯ Service

Succesvolle projecten

Klanttevredenheid

Veelgestelde vragen over een Particuliere Alarm Centrale

Wat wordt er verstaan onder een alarminstallatie?
De alarminstallatie is de voorziening op de risicolocatie die een (alarm)melding kan genereren. De alarminstallatie kan bestaan uit één of meerdere (alarm)systemen/componenten. De installateur is verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de alarminstallatie.
Wat doet het PAC met mijn alarm?
In de basis bestaat het proces voor de afhandeling van inkomende (alarm)meldingen uit 4 niveaus:

  1. Waarnemen
  2. Melden
  3. Duiden en verifiëren
  4. Opvolgen

Contactpersonen kunnen in deze context zijn:

  • Sleutelbeheerders/sleutelhouders
  • Surveillancediensten /opvolgbedrijven
  • Hulpdiensten (politie/brandweer/GHOR).

Afhankelijk van de gekozen meldkamerdienst wordt in een actiepatroon per risico-locatie vastgelegd op welke wijze het meldproces wordt vormgegeven en wie geïnformeerd wordt.

Worden de hulpdiensten altijd aangestuurd?
U kunt eenvoudig het aantal gebruikers op- en afschalen. Zo blijft uw organisatie flexibel en betaalt u alleen voor de faciliteiten die u daadwerkelijk nodig heeft. En u past de abonnementen gemakkelijk aan als de behoeften veranderen.
Wat zijn de kosten van een PAC?

Dit is afhankelijk van uw wens en dus van het abonnement dat u kiest. Bij Lagarde Groep bieden we een basisabonnement vanaf € 10,- per maand en een uitgebreid abonnement voor € 17,50 per maand. Maatwerk nodig? Ook dat is mogelijk.

Ondersteunt het PAC alle surveillancediensten/opvolgbedrijven?
Ja. Als de risicolocatie gebruik maakt van een surveillancedienst/opvolgbedrijf voor het opvolgen van een alarmmelding, wordt deze aangestuurd door het PAC. Het opvolgbedrijf zal bij de meldkamer bekend moeten zijn door deze te benoemen als sleutelhouder in het actiepatroon.
Wie bepaalt de volgorde waarin sleutelbeheerders/sleutelhouders benaderd worden?
De lijst van sleutelbeheerders en/of sleutelhouders wordt samen met u vastgesteld. De volgorde die u hierbij hanteert word door het PAC gehanteerd bij de benadering van sleutelbeheerders/sleutelhouders.
Wat is een actiepatroon?
Een actiepatroon is een set van afspraken waarop en waarmee de particuliere alarmcentrale de alarmopvolging vormgeeft en afhandelt naar de waarschuwingsadressen.
Wordt een actiepatroon permanent vastgelegd?
Nee. Voor iedere locatie wordt een vast actiepatroon vastgelegd. Dit actiepatroon wordt in overleg door met de risico locatie en de installateur vastgesteld en vastgelegd in het alarmsysteem. Dit actiepatroon kan op 2 manieren gewijzigd worden:

  • Door de instellingen van het actiepatroon te wijzigen bijvoorbeeld bij wijziging van openingstijden of
  • Door middel van een tijdelijke wijziging.

Een tijdelijke wijziging is mogelijk via de App door gerechtigde sleutelbeheerder (let op: niet alle PAC’s bieden een app aan). De tijdelijke wijziging is maximaal 24 uur van kracht waarna het vaste actie patroon weer van kracht wordt.

Wat is een geverifieerde melding?
Een geverifieerde melding kan bestaan uit verschillende technische meldingen of persoonlijke waarneming. Er is sprake van een geverifieerde melding indien:

  • Minimaal 2 technische meldingen van gelijke aard die afkomstig zijn uit meerdere zones c.q. meldergroepen (bijvoorbeeld 2 bewegingsdetectoren in verschillende ruimtes)
  • Meervoudige technische meldingen afkomstig van twee of meer verschillende detectiemethoden (bijvoorbeeld een magneetcontact van een deur en een bewegingsdetector in de achterliggende ruimte).
Welke alarminstallaties ondersteunt de meldkamer?
Op de 24/7Alarm dienstverlening kunnen zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde installaties worden aangesloten.

Gecertificeerde installaties
Borg/VEB gecertificeerde installaties voldoen aan alle eisen die vanuit de regelgeving gesteld worden en zijn aangelegd door een erkend technisch beveiligingsbedrijf. Gecertificeerde installaties zijn te onderscheiden in 3 categorieën:

  • Volledig certificaat (bouwkundig en elektronisch)
  • Deelcertificaat elektronisch
  • Deelcertificaat bouwkundig

Dit betekent dat bij ontvangst van een (alarm)melding van een volledig of deels gecertificeerd object, een centralist handmatig de aanname verzorgt en, indien sprake is van een geverifieerd alarm, deze doorzet naar een hulpdienst van de veiligheidsregio.
In alle andere gevallen zal de centralist conform het actiepatroon de sleutelbeheerder en/of de surveillancedienst informeren.

Niet-gecertificeerde installaties
Niet-gecertificeerde installaties zijn systemen waarin niet gecertificeerde componenten zijn opgenomen, die niet voldoen aan de regelgeving of zijn aangelegd door een installateur of eindgebruiker die niet beschikt over de juiste erkenningen om deze te plaatsen en/of te onderhouden.

Wat zijn risicoklassen en doormeldklassen en welke klassen ondersteunt de particuliere alarmcentrale?
De verzekeraars hebben hun eisen verwoord in de VRKI (Verbeterde Risico Klasse Indeling). “De VRKI is een instrument om het inbraakrisico van woningen en bedrijfspanden te bepalen. Aan de hand van het inbraakrisico kan worden vastgesteld welk soort preventiemaatregelen moeten worden getroffen, en van welke zwaarte. De VRKI wordt onder meer gebruikt door verzekeraars en beveiligingsbedrijven. Als beveiligingsmaatregelen volgens de VRKI zijn uitgevoerd, kan een BORG Beveiligingsbedrijf een BORG Beveiligingscertificaat verstrekken. Opdrachtgevers kunnen hiermee aantonen dat er geschikte beveiliging is aangebracht. Verzekeraars kunnen de beschikking over een BORG Beveiligingscertificaat meenemen bij de bepaling van de verzekeringspremie.” Voor een nadere detaillering wordt verwezen naar de VRKI 2016. Naast de verzekeraars kan ook de overheid eisen stellen met betrekking tot alarmopvolging en alarmvoorzieningen op een risicolocatie . De eisen van de overheid zijn verwoord in het Bouwbesluit 2012. Verzekeraars maken naast de indeling van een object in een risicoklasse, gebruik van een doormeldklasse, ook wel ATS categorieën genoemd. De 24/7 Alarm dienstverlening ondersteunt bij het aansluiten van risico-locaties, de ATS categorieën SP2, DP1 en DP2. In onderstaande tabel vind u een kort overzicht, in dit overzicht zijn ook de oude benamingen voor de ATS categorieën meegenomen aangezien deze nog veelvuldig gehanteerd worden.
Wat is het verschil tussen single path en dual path?
Bij single path is er sprake van één transmissieweg waarover de alarmmeldingen van een risico-object naar het PAC worden gestuurd. Bij uitval van deze transmissieweg kan de particuliere alarmcentrale geen meldingen meer ontvangen. Voor single path systemen wordt doorgaans een IP verbinding toegepast, het is echter ook mogelijk om GPRS als single path in te zetten.

Bij dual path is er sprake van 2 gescheiden transmissiewegen waarover alarmen verstuurd worden. Bij uitval van het primaire transmissie pad, zal het alarmsysteem automatisch overschakelen naar het secundaire transmissie pad. In het algemeen wordt een IP verbinding toegepast voor het primaire transmissie pad en GPRS als secundair transmissie pad.

Een dubbel GPRS systeem is ook mogelijk echter adviseren wij uit het oogpunt van veiligheid gebruik te maken van 2 verschillende mobiele providers.

Wanneer moet een alarmsysteem voorzien zijn van een dual path?
De bepaling of een alarmsysteem single of dual path moet zijn, is een afweging vanuit de regelgeving van de overheid, de verzekeraars en of de installateur in overleg met het risico object.
Ondersteunt het PAC single path en/of dual path systemen?
Onze aangesloten PAC’s ondersteunt zowel single als dual path alarmsystemen.
Wat is een transmissieprotocol en welke transmissieprotocollen ondersteunt het PAC?
Een beveiligingssysteem “spreekt” een bepaalde taal. Deze taal wordt het transmissieprotocol genoemd. Op basis van het transmissieprotocol is het voor het PACduidelijk zichtbaar welke detector(en) een alarm en/of storingsmelding geven. Voorbeelden van transmissieprotocollen zijn: XSIA, SIA, SIA-HS, ContactID en Fast Format. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een alarmprotocol dat over PSTN wordt getransporteerd en hetzelfde protocol wat over IP wordt getransporteerd. Het kan spraakverwarring opleveren als dit door elkaar wordt gehaald. Zo kan bijvoorbeeld een IP-converter de PSTN formaten XSIA, SIA en ContactID ondersteunen, terwijl deze via IP uitsluitend gebruik maakt van SIA DC-09.
Ondersteunt het PAC ook alarmhandeling via een IP-VPN?
Ja. Indien u een IP-VPN heeft kunnen de meldingen ook via het IP-VPN aangeboden worden. Indien gewenst is het mogelijk om, gelijk aan pinnen over IP, binnen het IP-VPN een tunnel of EVC toe te passen voor het versturen van meldingen van risicolocaties naar de meldkamer. Op deze wijze wordt een gegarandeerde bandbreedte vrijgehouden voor het doorgeven van alarmmeldingen.
Welke mobiele infrastructuur kan toegepast worden?
Meldingen van alarmsystemen kunnen op basis van GPRS doorgemeld worden aan de meldkamer. Hiervoor kan volstaan worden met een simkaart van iedere willekeurige provider.
Wat is een Promnummer?

Het promnummer is een uniek nummer waaraan de meldkamer het risico object herkent. De aansluiting op de meldkamer wordt gerealiseerd door het programmeren van het promnummer, het IP-adres en een poort nummer, in de alarminstallatie of IP-converter.

Het PAC hanteert een 10-cijferig promnummer dat bestaat uit 2 delen:

  • De eerste 4 cijfers, 01-26 of 01-36, geeft de ontvanger op de meldkamer aan.
  • De laatste 6 cijfers geven aan welk risico-object het betreft.

Het kan voorkomen dat alarminstallaties geen 6-cijferig nummer maar een 4-cijferig nummer ondersteunen. In die situatie dient u direct na de bestelling of tijdens het aansluiten van het systeem, contact op te nemen met de centralisten van de meldkamer voor ondersteuning bij de aansluiting.

Waarom moet ik de veiligheidsheidsregio aangeven bij aanvraag van een aansluiting op het PAC?

Indien u een gecertificeerd alarmsysteem gebruikt waarbij de particuliere alarmcentrale geverifieerde meldingen doorzet, moet de juiste veiligheidsregio bekend zijn zodat de meldkamer de meldingen naar de juiste veiligheidsregio kan doorzetten.

Let op:

  • Door reorganisaties binnen de veiligheidsregio’s kan het werkingsgebied van de veiligheidsregio veranderen, u dient deze wijziging door te geven aan het PAC.
  • In het kader van aanrijtijden (politie/brandweer) kan het voorkomen dat aan de randen van 2 veiligheidsregio’s, een andere regio de afhandeling voor zijn rekening neemt, houd hier rekening mee bij de inventarisatie bij uw klant.
Welke onderdelen onderscheiden we in een alarmafhandeling?
In bijgaand figuur worden in grote lijnen de afzonderlijke componenten en de hierop van toepassing zijnde normering voor de doorgifte van alarmen/meldingen, benoemd.

particuliere alarmcentrale alarmafhandeling

Terminologie PAC

AoIPAlarm over IP
ARCAlarm Receiving Center (PAC), Europese benaming voor PAC
AlarmoverdragerDevice op de klantlocatie die de afzonderlijke meldingen collecteert die afkomstig zijn van een of meerdere systemen en deze ter verzending aanbiedt over de toegepaste infrastructuur.
ATPAlarm Transmission Path.
ATSAlarm Transmission System.
ATSNAlarm Transmission Service Network –alarmtransmissienetwerk.
ATSPAlarm Transmission Service Provider.
BorgBeoordelingsrichtlijn en certificatieschema voor beveiliging.
Borg-PACCertificaat voor dienstverlening op het gebied van Alarmontvangst en –afhandeling.
DispatcherMedewerker van een particulier beveiligingsbedrijf die de aansturing van surveillant verzorgt.
Dual PathAlarm transmissie op basis van twéé transmissie media. Verschijningsvorm is een combinatie van fixed en mobile (GPRS) of 2x mobile. Bij 2x mobile wordt geadviseerd 2 separate mobile providers toe te passen.
E-POTSProgramma opgezet door KPN om door middel van emulatie de bestaande PSTN en ISDN om te zetten naar IP.
EVCEthernet-Virtual-Circuit, verlenen van voorrang van communicatie.
GHORDe Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen. Naast brandweer, politie en gemeente is de GHOR een van de ‘kolommen’ (witte kolom genoemd) van de rampenbestrijding. De GHOR maakt deel uit van een veiligheidsregio.
GradeSecurity Grade, Niveau waaraan voldaan moet worden.
GPRSGeneral Packet Radio Service (GPRS) is een techniek die een uitbreiding vormt op het bestaande gsm-netwerk. Met deze technologie kan op een efficiëntere, snellere en goedkopere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden. Hoewel we spreken over GPRS-netwerken is GPRS geen nieuw netwerk.
IP-converterApparaat dat een analoog signaal omzet naar IP en vice versa.
M2MMet Machine to Machine (M2M) connectiviteit wisselen machines, objecten en mensen real-time informatie met elkaar uit met systemen en applicaties. Een compacte modem, voorzien van een simkaart, verstuurt de gewenste data via de mobiele netwerken.
NENNederlandse norm.
NEN-ENNEN Europese norm.
NEN-EN 50136-1Algemene eisen voor prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid kenmerken van alarm transmissiesystemen.
NEN-EN 50136-2Algemene apparatuur eisen voor prestaties, betrouwbaarheid, veerkracht, veiligheid en beveiliging kenmerken voor alarmoverdrager geïnstalleerd in bewaakte gebouwen.
NEN-EN 50136-3Minimum vereisten voor prestatie, betrouwbaarheid, veerkracht, veiligheid en beveiliging van alarmontvangers geïnstalleerd in de ARC en gebruikt in alarmtransmissiesystemen.
NOCNetwerk Operating Center.
NPRNederlandse Praktijk Richtlijn.
OntvangerDevice op de PAC locatie waar de aangeboden meldingen/alarmen ontvangen worden voordat deze ter verwerking worden aangeboden.
PACParticuliere Alarm Centrale, verwerking van aangeboden meldingen / alarmen.
POTSPlain Old Telephony System – analoog openbaar telefoonnet.
PROM-nummerUniek nummer per aangesloten object.
PSTNPublic Switched Telephone Network, analoge telefoonverbindingen.
RACRegionale Alarm Centrale van de veiligheidsregio (politie, brandweer, GHOR).
Risico objectPand / locatie /terrein /voorziening / installatie.
SIASecurity Industry Association (gezamenlijk door de industrie ontwikkelt alarm protocol voor het versturen van alarmmeldingen).
SCSSecurity Control Software
Single PathAlarm transmissie op basis van 1 transmissie medium.
SPTSupervised Premises Transceiver – alarm overdrager.
VEBVereniging Erkende Beveiligingsbedrijven
VeiligheidsregioEen veiligheidsregio is een gebied waarin wordt samengewerkt door verscheidene besturen en diensten ten aanzien van taken op het terrein van brandweerzorg, rampenbestrijding, crisisbeheersing, GHOR en de handhaving van de openbare order en veiligheid. Daarvoor wordt een indeling aangehouden die overeenkomt met die van de voormalige politieregio’s. Nederland kent op dit moment 22 veiligheidsregio’s.
VRKIVerbeterde Risico Klasse Indeling, tabel van de gezamenlijke verzekeraars op grond waarvan het risico dat een pand loopt wordt vastgesteld.

advies

Gratis PAC-advies

Wel of geen doormelding? Opvolging en veiligheid? Vraag een gratis advies aan voor uw koppeling met een Particuliere Alarm Centrale. Wij bieden diensten van meerdere PAC’s aan: voor iedereen de beste keuze beschikbaar.