Een deur openen doen we allemaal, dagelijks. Maar hoe kun je de toegang binnen jouw organisatie nu écht professioneel en efficiënt organiseren? Hoe zorg je ervoor dat het systeem op de juiste manier gebruikt wordt? Waar moet je op letten? Welke opties heb je? Wat zijn de voor- en nadelen? Het thema toegangscontrole roept over het algemeen veel vragen op. In deze blog ga ik dieper in op de processen die raakvlak hebben met toegangscontrole en op de mogelijkheden die de efficiënte inzet van toegangscontrole met zich meebrengt.
Toegangscontrole versus toegangsverlening
Er is een belangrijk verschil tussen toegangscontrole en toegangsverlening, dat wil ik eerst gezegd hebben. Toegangscontrole gaat uit van het principe van toegangsrechten gekoppeld aan bevoegdheid. Toegangsverlening gaat uit van het principe van vrije toegang met uitzonderingen op kritieke ruimten. De overeenkomst tussen deze twee zienswijzen is dat over het algemeen gebruik gemaakt wordt van dezelfde hardware en dezelfde software. Ook inbedding in de organisatie is voor beide zienswijzen een belangrijk thema. Het is belangrijk om als organisatie helder te hebben volgens welk van de twee perspectieven je als organisatie gaat werken.
Organisatorisch
Het is belangrijk om helder te hebben hoe toegangscontrole organisatorisch geborgd wordt binnen de organisatie. Wie doet het beheer? Waar gaat de software geïnstalleerd worden? Op welk netwerk worden de online componenten aangesloten? In de praktijk worden deze keuzes nogal eens ad-hoc gemaakt waardoor er uiteindelijk voor niemand duidelijk is hoe alles nu precies in elkaar zit. Mijn advies is dan ook: betrek ICT al in een vroeg stadium (tijdens het oriëntatieproject), op die manier ontstaan er geen verrassingen en vragen tijdens de uitvoer van het project. Daarnaast is het belangrijk om de juiste personen de juiste tools en training te bieden voor het omgaan met het toegangscontrolesysteem.
Automatisering
Om een toegangscontrolesysteem effectief in te kunnen zetten is het van belang dat er zo min mogelijk fouten gemaakt worden en het beheer zo min mogelijk tijd kost. Door een synchronisatie op te zetten met bijvoorbeeld de Active Directory of het HRM-systeem kunnen medewerkers automatisch toegevoegd worden aan het toegangscontrolesysteem, er dient dan enkel nog een identificatiemiddel aan de gebruiker gekoppeld te worden. Ook is het mogelijk om de data uit het toegangscontrolesysteem naar een tijdsregistratiepakket te synchroniseren waardoor er verloning op basis van aanwezigheid kan plaatsvinden, hierover volgt nog een blog.

Rechten
Een toegangscontrolesysteem staat of valt met een gedegen rechtenstructuur. Belangrijk hierbij is om bestaande indelingen te gebruiken, bijvoorbeeld functie of type medewerker. Het voordeel hiervan is dat de rechten dan generiek georganiseerd zijn en dit ook vanuit de synchronisatie meegenomen kan worden, zodat elke medewerker direct het juiste rechtenprofiel toegewezen krijgt.
Identificatiemiddelen
Mobiele ‘sleutel’
Een mobiel inzetten als identificatiemiddel, het kan! Door middel van NFC of BLE kan er toegang verkregen worden. Het voordeel hiervan is dat de mobiele sleutels op afstand uitgereikt en ingetrokken kunnen worden, zonder dat er geen fysieke overdracht plaats hoeft te vinden.
Tag
Een tag is een van de meest bekende identificatiemiddelen. Tags zijn leverbaar met verschillende protocollen. Een aantal bekende protocollen zijn: Proximity, MiFare Ultralight c, MiFare Classic, DESFire, Hitag2 en zo zijn er nog tientallen protocollen te noemen. Belangrijk hierbij om te weten is dat vrijwel alle Proximity en MiFare protocollen eenvoudig te kopiëren zijn. Een tag wordt dan met een apparaatje gecloned wat resulteert in een exacte kopie. Met zo’n kopie kan diegene zich dus voordoen als iemand anders en zich toegang verschaffen tot ruimtes die hij/zij helemaal niet in mag. Het is daarom aan te raden om een protocol als DESFire te gebruiken. Dit protocol is anders opgebouwd en daardoor op dit moment nog niet te kraken.

Biometrie
Bij biometrische toegangscontrole worden meetbare eigenschappen gebruikt van een persoon voor het vaststellen van de identiteit. Het voordeel hiervan is dat je, je identificatiemiddel altijd bij je hebt. Een nadeel hiervan is dat deze methode niet onder alle omstandigheden even betrouwbaar is. De bekendste voorbeelden zijn de vingerafdruk en gezichtsherkenning.
Kenteken
Tot slot kan door middel van een kentekencamera het kenteken van een auto gesignaleerd worden. Op basis hiervan wordt toegang worden verleend.
Benieuwd naar de mogelijkheden van toegangscontrole voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij voorzien u graag van advies!
Duidelijk artikel met goed advies