NIS2 – een aantal vragen beantwoord

3 augustus 2023

In de razendsnelle digitale wereld is het van essentieel belang om uw gevoelige informatie en data te beschermen. Om aan…

In de razendsnelle digitale wereld is het van essentieel belang om uw gevoelige informatie en data te beschermen. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, is de Network and Information Systems Directive (NIS-richtlijn) ontwikkeld, die heeft geleid tot de oprichting van het NIS2-raamwerk. Bent u niet bekend bent met NIS2 en de gevolgen ervan voor uw organisatie? Lees dan verder!

Wat is NIS2?

NIS2 is de tweede fase van de Network and Information Systems Directive, een Europees wettelijk kader dat er voor moet zorgen dat de digitale weerbaarheid van dienstverleners versterkt. Deze richtlijn werd geïntroduceerd om het hoofd te bieden aan cyberdreigingen en de vitale infrastructuur te beveiligen.

Wie zijn de belangrijkste spelers?

Bij NIS2 hebben we twee belangrijke groepen:

 1. Essentiële dienstverleners: Denk aan bedrijven in food, energie, transport, zorg en welzijns- en financiële sector. Als hun services in gevaar komen door een cyberaanval, dan vallen ze onder NIS2.
 2. Digitale dienstverleners: Dit zijn online marktplaatsen, clouddiensten en zoekmachines. Zij spelen ook een grote rol in onze digitale wereld en vallen ook onder de NIS2-regels.

Wat zijn de doelstellingen van NIS2?

NIS2 heeft vier belangrijke doelstellingen:

 1. Boosten van de beveiliging: Organisaties onder NIS2 moeten goede beveiligingsmaatregelen nemen om zich te weren tegen cyberdreigingen.
 2. Rapporteer incidenten: Als er iets misgaat, moeten ze het snel melden aan de autoriteiten, zodat die kunnen helpen.
 3. Verhoogde samenwerking EU-landen: EU-landen gaan samenwerken bij cyberincidenten die over de grenzen gaan.
 4. Versterking van het bewustzijn en de beveiliging: NIS2 moedigt informatie-uitwisseling aan, zodat de algehele cybersecurity verbeterd.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen?

Organisaties die onder NIS2 vallen, moeten voldoen aan de volgende verplichtingen:

 1. Beveiligingsmaatregelen implementeren: Passende technische en organisatorische maatregelen treffen om cyberdreigingen te voorkomen.
 2. Incidenten melden: Ernstige cyberincidenten binnen 72 uur melden aan de relevante nationale autoriteiten.
 3. Blijven verbeteren: Voortdurend de beveiliging evalueren en verbeteren.
 4. Samenwerking en informatie delen: Actief deelnemen aan samenwerking en het delen van relevante informatie met andere EU-lidstaten.

Wat gebeurt er bij ‘non-compliance’?

Dient u als bedrijf de regelgeving van NIS2 na te leven, maar komt u deze niet na? Dan riskeert u financiële boetes en andere juridische gevolgen, die de reputatie en de bedrijfsvoering van een organisatie aanzienlijk kunnen schaden.

Onderneem actie

De NIS2 is een belangrijke stap voorwaarts in het waarborgen van de digitale weerbaarheid. Door te zorgen voor een betere beveiliging en melding van incidenten, biedt NIS2 een robuust kader om de steeds veranderende cyberdreigingen het hoofd te bieden.

Valt uw organisatie onder de richtlijn van NIS2? En/of wilt u aan de slag met het verbeteren van uw cybersecurity? Dan bent u bij Lagarde Groep aan het juiste adres. Dankzij de nauwe samenwerking met onze partner Threadstone, specialist op het gebied van ICT-security, krijgen we snel inzicht in de huidige staat van uw beveiliging en treffen we gerichte maatregelen. Meer weten? Gebruik dan onderstaand formulier.

Laat uw gegevens achter

 • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *