De belastingdienst kwam met een verontrustend bericht op 11 juni 2020. Er zijn twee tot drie keer zo veel meldingen binnengekomen over poging tot phishing vanuit de naam van de belastingdienst. Mensen dienen alert te blijven op phishing. Cybercriminelen blijven actief en verzinnen continu nieuwe manieren. Zo blijkt ook uit een nieuwsbericht eerder dit jaar.
Phishing: jacht op geld en data
Bij phishing proberen cybercriminelen via een ‘nepmail’ de ontvanger geld of data afhandig te maken. De ontvanger wordt gevraagd om op een link te klikken. Zodra de ontvanger klikt, is het vaak al te laat. De cybercrimineel slaat toe en kan bij de gegevens van de ontvanger. Onderstaand het voorbeeld waarbij de cybercrimineel zich voordoet als de belastingdient.

Toename sinds coronacrisis
Normaal krijgt de belastingdienst gemiddeld 2.000 meldingen per week m.b.t. phishing. Tijdens de coronacrisis zagen zij een piek van tussen de 10.000 en 12.000 meldingen per week. Ieder jaar is er een piek rond de aangifte van inkomstenbelasting. Dit jaar is deze piek twee keer zo groot als normaal. Ook is sinds de coronacrisis WhatsApp-fraude meer dan verdubbeld. Oplichters doen zich dan voor als bekende om geld afhandig te maken.
ICT-security & Security Awareness
Een gedegen ICT-security staat of valt met de aanwezigheid van voldoende security awareness bij medewerkers. Wilt u testen hoe uw medewerkers reageren op de grootste digitale dreiging van dit moment? Voer een phishing simulatie uit en verhoog direct het security awareness niveau.
Benieuwd naar hoe cybercriminelen te werk gaan? Lees de blog van Sander Rolleman waarin hij in de huid kruipt van een cybercrimineel.
Wilt u uw ICT-security eens goed onder de loep nemen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.
Ontvang meer informatie
0 reacties