Phishing neemt toe – wees alert!

door | 15 juni 2020 | Nieuws

De belastingdienst kwam met een verontrustend bericht op 11 juni 2020. Er zijn twee tot drie keer zo veel meldingen…

De belastingdienst kwam met een verontrustend bericht op 11 juni 2020. Er zijn twee tot drie keer zo veel meldingen binnengekomen over poging tot phishing vanuit de naam van de belastingdienst. Mensen dienen alert te blijven op phishing. Cybercriminelen blijven actief en verzinnen continu nieuwe manieren. Zo blijkt ook uit een nieuwsbericht eerder dit jaar.

Phishing: jacht op geld en data

Bij phishing proberen cybercriminelen via een ‘nepmail’ de ontvanger geld of data afhandig te maken. De ontvanger wordt gevraagd om op een link te klikken. Zodra de ontvanger klikt, is het vaak al te laat. De cybercrimineel slaat toe en kan bij de gegevens van de ontvanger. Onderstaand het voorbeeld waarbij de cybercrimineel zich voordoet als de belastingdient.

Belastingdienst phishing

Toename sinds coronacrisis

Normaal krijgt de belastingdienst gemiddeld 2.000 meldingen per week m.b.t. phishing. Tijdens de coronacrisis zagen zij een piek van tussen de 10.000 en 12.000 meldingen per week. Ieder jaar is er een piek rond de aangifte van inkomstenbelasting. Dit jaar is deze piek twee keer zo groot als normaal. Ook is sinds de coronacrisis WhatsApp-fraude meer dan verdubbeld. Oplichters doen zich dan voor als bekende om geld afhandig te maken.

ICT-security & Security Awareness

Een gedegen ICT-security staat of valt met de aanwezigheid van voldoende security awareness bij medewerkers. Wilt u testen hoe uw medewerkers reageren op de grootste digitale dreiging van dit moment? Voer een phishing simulatie uit en verhoog direct het security awareness niveau.

Benieuwd naar hoe cybercriminelen te werk gaan? Lees de blog van Sander Rolleman waarin hij in de huid kruipt van een cybercrimineel.

Wilt u uw ICT-security eens goed onder de loep nemen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Ontvang meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde nieuwsberichten

Uitzonderlijk grote DDoS-aanvallen

Uitzonderlijk grote DDoS-aanvallen

Het Nationaal Cyber Security Centrum constateert dat er 'uitzonderlijk grote' DDoS-aanvallen plaatsvinden in Nederland. Hierbij zijn verschillende organisaties getroffen, van overheidsinstellingen tot internetproviders. Wat is een DDoS-aanval? DDoS staat voor...

Lees meer
10 jaar samenwerking Lagarde Groep en NDIX

10 jaar samenwerking Lagarde Groep en NDIX

In 2009 was het eerste contact tussen NDIX en Lagarde Groep een feit. Hieruit ontstond in 2010 een samenwerking die 10 jaar later nog altijd van kracht is. Beide partijen kijken terug op een fijne samenwerking en meerdere succesvolle projecten, van groot tot klein....

Lees meer
Einde ISDN 15/20/30 van KPN, stap tijdig over

Einde ISDN 15/20/30 van KPN, stap tijdig over

KPN stopt met ISDN Per 1 oktober 2021 stopt KPN definitief met ISDN 15/20/30. Waarom? KPN ruilt een aantal huidige diensten in voor toekomstbestendige diensten. Eind 2019 is ISDN 1/2 uitgefaseerd en in 2021 is het de beurt aan ISDN 15/20/30.  Maakt u...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren