Referentie: Brandweer Flevoland

Draadloos netwerk in de kazernes

Een draadloos netwerk in brandweerkazernes

Het mogelijk maken van WiFi-toegang, verbeteren van de informatievoorziening voor brandweerlieden en efficiënter vergaderen: genoeg redenen voor brandweerkorps Flevoland om een draadloos netwerk te laten aanleggen in zijn kazernes.

Brandweerauto Flevoland
“Ook hadden we een duidelijk eisenpakket voor WiFi: het moet goed beheerd kunnen worden, het moet veilig zijn in het gebruik en het moet op langere termijn in staat zijn voldoende capaciteit te leveren.”

Op zoek naar een leverancier van een betrouwbaar WiFi-netwerk

Brandweer Flevoland had nog geen draadloos netwerk, toen hoofd-bedrijfsvoering Wim Maas begin 2012 op zoek ging naar een leverancier van een betrouwbaar WiFi-netwerk. Daarvoor had hij een aantal redenen, niet in het minst de maatschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. “De brandweer is innovatief wanneer het aankomt op technologie voor het bestrijden van branden en het vervullen van onze andere taken. Die innovativiteit zie je niet altijd terug in het inzetten van communicatietechnologie. Wanneer je in een winkelcentrum loopt, is het al vrij normaal dat je gebruik kunt maken van draadloze netwerken. Op zo’n moment besef je dat een organisatie zoals de onze achter de maatschappelijke ontwikkelingen aanloopt.” Ook binnen de brandweer verandert de cultuur op het gebied van communiceren en werken geleidelijk. “Zowel voor onze kantoormedewerkers als voor onze brandweerlieden zelf. Het wordt overal normaal om waar je ook bent, via internet of een bedrijfsnetwerk informatie te kunnen vinden of ophalen, om niet alleen op je eigen werkplek te kunnen werken maar ook elders op de kazerne of in een van de andere kazernes in Flevoland. Dit is een ontwikkeling die overal zijn impact heeft. Dan is het toch wel lastig wanneer je in een brandweerkazerne niet draadloos kunt werken of informatie kunt zoeken.”

Over Brandweer Flevoland

Nederland telt 25 veiligheidsregio’s. Behalve de brandweerkorpsen zijn hier de meldkamers in onder gebracht en de GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, een onderdeel dat intensief samenwerkt met de ambulancevoorziening). Veel veiligheidsregio’s worden nu nog gevormd op basis van vrijwillige samenwerking, maar nieuwe wetgeving gaat deelname van gemeenten en veiligheidsdiensten zoals de brandweer verplichten. Het brandweerkorps in de veiligheidsregio Flevoland omvat een aantal grotere kazernes, onder meer in Almere, Zeewolde, Dronten, Emmeloord, Lelystad en Urk, evenals kleinere posten in plaatsen zoals Swifterband en Biddinghuizen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle brandweerposten uitgerust worden met access points, op enkele normaal gesproken onbemande posten na. In totaal gaat het om negen locaties met permanent personeel en acht normaliter onbemande posten.

Brandweer logo

Voordelen van de WiFi-oplossing

Natuurlijk is mee gaan met algemene maatschappelijke ontwikkelingen zoals overal kunnen werken en toegang tot internet hebben niet de enige reden om te kiezen voor het in gebruik nemen van een draadloos netwerk in alle kazernes. Daar moeten praktische voordelen aan verbonden zijn, benadrukt Maas. Zo’n voordeel, reden waarom brandweerkorps Flevoland ook de uitrukhallen heeft uit laten rusten met draadloze access points, is dat alle brandweerauto’s beschikken over moderne mobiele data terminals. Deze terminals bevatten informatie op de meest uiteenlopende gebieden, bijvoorbeeld over hoe je het beste een auto open kunt knippen. Maas: “Het is handig om automatisch updates te krijgen voor die informatie zodra je een kazerne binnen rijdt. Moet dat handmatig gebeuren, dan loop je toch de kans dat het vergeten wordt. Een bijkomend voordeel is dat je ook WiFi in de voertuigenhallen hebt en daarmee een volledig dekkend netwerk. Dat gaat van pas komen naarmate medewerkers hier meer en meer gebruik maken van smartphones en tablets.”

Vergadercultuur vereist WiFi

Ook de vergadercultuur neigt steeds meer naar het gebruik van tablets in plaats van papierwerk. Met tablets heb je overal toegang tot informatie, mits je ook draadloze netwerken hebt. Bij steeds meer gemeenteraadsvergaderingen wordt van tablets gebruik gemaakt. Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG (Vereniging Nederlandse gemeenten), is volgens Maas een warm pleitbezorgster van op deze manier vergaderen en samenwerken. “Het kan ook voor ons brandweerkorps een groot voordeel hebben. Waar je ook heen gaat voor een vergadering of werkoverleg, je hebt altijd de juiste informatie bij de hand. Het werkt sneller en effectiever. Ik geloof dat dit een ontwikkeling is die je in alle brandweerkorpsen zult zien: een verandering van een statische naar een dynamische en flexibele manier van werken en communiceren. Het is goed om hier nu al een basis voor te leggen met de infrastructuur.”

ERVARINGEN VAN OPDRACHTGEVERS
“Het kan voor ons brandweerkorps een groot voordeel hebben. Waar je ook heen gaat voor een vergadering of werkoverleg, je hebt altijd de juiste informatie bij de hand. Het is goed om hier nu een basis voor te leggen met de infrastructuur.”
Wim Maas, Hoofd bedrijfsvoering bij Brandweer Flevoland

Lagarde Groep

Brandweer Flevoland werkt samen met telecompartner Galaxy en zusterorganisatie All-IP voor vaste en mobiele telefonie en internet. Lagarde Groep partnert eveneens regelmatig samen met All-IP, onder meer voor het leveren van netwerkverbindingen. Via Galaxy en All-IP kwam Wim Maas terecht bij Lagarde Groep. “We hebben bij hen aangekaart wat we zochten. Zo werden we doorverwezen naar Lagarde Groep. Ons vertrouwen in Galaxy en All-IP is dusdanig dat we meteen met Lagarde Groep in gesprek zijn gegaan. Natuurlijk zijn we ook zelf goed beslagen ten ijs gekomen. Onze ICT-beheerders hebben gekeken naar de technische randvoorwaarden en mogelijkheden. Ook hadden we een duidelijk eisenpakket voor WiFi: het moet goed beheerd kunnen worden, het moet veilig zijn in het gebruik en het moet op langere termijn in staat zijn voldoende capaciteit te leveren.” Kortom, een robuust en flexibel netwerk dat toekomstvast is. Martin Gol, accountmanager bij Lagarde Groep, zag in het pakket aan wensen en behoeften veel overeenkomsten met andere overheidsklanten van Lagarde Groep. “Het is een sector waarin we al veel kennis van zaken hebben opgedaan. We kunnen daarom ook makkelijker inschatten wat een overheidsorganisatie zoekt in een netwerk. Dat was in dit geval ons Aerohive-portfolio, in Nederland geleverd door distributeur Nextel.”

Uitleg WiFi netwerk op tablet

Aerohive

Een voordeel van Aerohive is voor Brandweer Flevoland de gedistribueerde intelligentie, zodat elk access point zelfstandig kan werken. Valt er een uit, dan routeren de overige access points het dataverkeer. Zo ontstaat er een zelf herstellend netwerk waarin faalkansen praktisch uitgesloten zijn. Ook is het mogelijk om heel flexibel gescheiden virtuele netwerken (VLAN’s) in te richten, al naar gelang de behoefte op dat gebied. Een beveiligde verbinding voor medewerkers en een apart netwerk voor gasten bijvoorbeeld. “Het was voor ons duidelijk dat Lagarde Groep goed in staat is om onze wensen en eisen door te vertalen naar een flexibel en betrouwbaar product,” stelt Maas. “Voor ons reden om niet eerst een proof of concept te vragen, maar meteen de kazerne in Almere met access points uit te rusten. Omdat we toch al van plan waren om heel het korps geleidelijk aan te voorzien van WiFi, konden zo in Almere eventuele kinderziektes er uit gehaald.

Netwerk ingericht

Inmiddels is het netwerk van de kazerne in Almere ingericht voor de medewerkers. Een apart, gescheiden stuk van het netwerk is er voor gasten en bezoekers. Op basis van metingen op het hele kazerneterrein en in de gebouwen heeft Lagarde Groep bepaald hoeveel access points er nodig waren voor een volledige dekking. “De hoeveelheid capaciteit per virtueel netwerk kan heel flexibel aangepast worden. Het zal op termijn moeten blijken of er ook per access point voldoende capaciteit is of blijft,”stelt Martin Gol. “Maar nu het netwerk er eenmaal hangt, is dat een kwestie van het toevoegen van een access point op locaties waar structureel veel bandbreedte verbruikt wordt. Bijvoorbeeld in een vergaderruimte of een zaal waar veel videodemonstraties worden gegeven. En afhankelijk van het beschikbare budget, want in theorie kan alles, maar er moet in de praktijk ook geld voor zijn. Ook daar moet je als aanbieder in meedenken.” Maas is tevreden over de samenwerking met Lagarde Groep. “Ze hebben goed meegedacht en precies geleverd wat wij nodig hebben. De communicatie is gedurende het hele traject goed geweest van beide kanten, zodat er aan het einde van het traject niet opeens zaken uit elkaar kunnen lopen. Goede en eerlijke communicatie, dat is wat mij betreft een must wil een samenwerking slagen.”

Vrijblijvend advies

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Uw gegevens zijn veilig!
w

Oplossing naar uw wens
Na het invullen van het formulier nemen we contact met u op om uw wens te bespreken. 

❯❯ Inventarisatie
❯❯ Offerte
❯❯ Implementatie
❯❯ Service

Succesvolle projecten

Klanttevredenheid