Albert Mol

29 mei 2020

10 aandachtspunten voor netwerksecurity

Uw bedrijfsdata is misschien wel het meest waardevolle bezit van uw organisatie. Daarom mag er niks mis zijn met de beveiliging van uw bedrijfsnetwerk! Om die reden geef ik 10 aandachtspunten voor uw netwerksecurity. Leest u mee?

Aandacht
Krijgt uw netwerk aandacht? Zijn er eigen systeembeheerders met de juiste kennis, wordt expertise ingehuurd? Een netwerk waar niemand echt weet hoe het ervoor staat is een groot risico!

Expertise
Is de aanwezige kennis voldoende? Hoe kan dat worden aangetoond? Voer een netwerkscan uit. Laat eens een second-opinion uitvoeren. Huur een ethical-hacker in.
Kijk en ervaar hoe robuust uw netwerk is. Staan de bestanden echt veilig en kunnen de verbindingen tegen een stootje?

Ontwerp
Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Zo is het ook met een netwerk. De voordeur kan uitstekend beveiligd zijn, maar zijn er ook achterdeuren? Hoe zit het met thuiswerkplekken en datacenter locaties? Een veilig netwerk begint met een goed ontwerp.

Budget
Wat staat er op het spel wanneer er data op straat belandt of wanneer er tijdelijk geen verbinding is? Is er voldoende budget? Staat het huidige budget in verhouding tot de belangen? Wij zien dat connectiviteit steeds belangrijker wordt en dat er door inzet van ICT veel voordelen worden behaald. Is het budget hierin ook meegegroeid?

SAMEN
Het netwerk is niet alleen meer beperkt tot computers. Telefonie, toegangscontrole, camera’s, gebouwbeheersystemen, IoT sensoren e.d. maken er ook gebruik van. Zijn ook deze systemen veilig? Belangrijk is gezamenlijk overleg tussen verschillende afdelingen. Inventariseer de systemen, regel onderhoud en beheer.

Hardware
Beschikt u over goede en up-to-date netwerkapparatuur? Is de configuratie professioneel. Een vast Wi-Fi wachtwoord voor een groep is niet veilig, maar richt bijvoorbeeld een radius koppeling in. Is er gekeken naar redundantie? Is er spare voorraad?

Software
Maakt u gebruik van een centraal beheer platform? Worden backups gemaakt van de apparaat configuraties? Zo kan bij een configuratie fout snel de juiste versie teruggezet worden.

CMDB
Belangrijk is dat bekend is welke hardware in gebruik is, welke firmware versie er op draait, tot wanneer de support loopt e.d. Dit wordt allemaal bijgehouden in de CMDB (database). Zo behoudt u controle over de hardware en kunt u verouderde hardware tijdig vervangen.

Monitoring
Wordt het netwerk gemonitord? Komen er bijvoorbeeld alerts binnen wanneer een apparaat uitvalt of niet goed meer werkt?
Wordt de security gemonitord? Krijgt u een melding wanneer een device besmet is met een virus?

Aandachtspunten specifieke security-items

  • Is er een Next Generation firewall aanwezig?
  • Is er sprake van geavanceerde endpoint protection op de devices?
  • Beschikt u over een eerste verdedigingslinie middels een DNS web filteringsdienst?
  • Maakt u gebruik van een NAC (network access control) oplossing voor betere security? Hiermee kunt u bijvoorbeeld verouderde devices toegang weigeren.

Liever de visuele weergave bekijken?

Uw netwerk beveiligen?

Bent u benieuwd naar hoe u het beste uw bedrijfsnetwerk kunt beveiligen? Of heeft u een andere vraag/wens met betrekking tot netwerken? Mijn collega’s en ik denken graag met u mee. Laat gerust een bericht achter via onderstaand contactformulier om de mogelijkheden voor uw organisatie te onderzoeken!

Ontvang meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door Albert Mol

Albert is een netwerkspecialist in hart en nieren. Al jarenlang heeft hij ervaring met het inrichten van netwerken: van betrouwbare en snelle verbindingen tot het beveiligen van complete omgevingen.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Veel mensen werken al maanden thuis en volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid ervaren velen het als positief. Nu voorzichtig de weg naar de kantoorruimte weer wordt gevonden, worden de slapende (WiFi-)netwerken weer ‘wakker geschud’. Mensen werken weer (of...

Lees meer
Omgaan met een wildgroei aan devices

Omgaan met een wildgroei aan devices

Het werken vandaag de dag is nogal wat anders dan een aantal jaar geleden. U en uw collega’s willen toch altijd en overal veilig kunnen werken en bereikbaar zijn? Een mooi doel! Echter betekent dit wel een enorme vlucht in het gebruik van mobiele apparaten. U zult het...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren