Lagarde Groep - blog auteur

Lagarde Groep

9 september 2019

Bedrijfsbeveiliging, daar moet je toch niet aan denken?

Als iemand die zich dagelijks bezighoudt met de beveiliging vind ik het heerlijk om te zien dat er bedrijven zijn die helemaal niks doen aan beveiliging. Openstaande deuren, iedereen die naar binnen kan lopen, geen inzicht wie er aanwezig is en een niet werkende alarminstallatie: ik vind het geweldig. Daarom sta ik te popelen om 9 tips te geven hoe je jouw bedrijf niet beveiligt.***

Tip 1: Laat het hang- en sluitwerk toch lekker hangen

Hoe belangrijk zijn je eigendommen nou echt? De deursloten zijn eigenlijk compleet overbodig, al helemaal omdat je toch wel verzekerd bent. En aan de andere kant is het ook wel zo netjes om de dieven wat medewerking te verlenen.

Die arme schapen moeten vaak zoveel moeite doen om ergens in te breken en al dat dure spul meesjouwen. Door geen aandacht te besteden aan stevig hang- en sluitwerk maak je het ze niet te moeilijk. Je medeleven siert je.

Slot monteren

Tip 2: Plaats geen slagboom

Aanvullend op het vorige gedeelte: plaats die slagboom nou alsjeblieft niet! Zo kunnen de inbrekers gewoon voor de deur parkeren en eenvoudig wegrijden als ze hun busje vol hebben gegooid met je dure bezittingen. Gas erop!

Tip 3: Check nóóit wie er aanwezig zijn

Wettelijk ben je dan wel verplicht om bij te houden wie er aanwezig zijn, maar daar hebben we allemaal lekker lak aan toch? Weet je wel hoeveel moeite het is om aan aanwezigheidsregistratie te doen? Wanneer er brand uitbreekt rent toch wel iedereen naar buiten. Compleet overbodig dat gedoe met het registreren van mensen. Je zou nog terug het pand in moeten ook als je iemand mist.

Tip 4: Hecht geen waarde aan de gebruiksvriendelijkheid van je toegang

Waar ik echt van kan genieten is het volledig maling hebben aan gebruiksvriendelijk toegangsbeheer. Heerlijk die mensen die de deur voor elkaar open doen, en dat ze dan iedere keer weer een takke-eind door de gang moeten lopen.

Of het werken met een ouderwets sleutelsysteem zodat er telkens een sleutel bijgemaakt moet worden, want gelukkig verandert het personeelsbestand nooit. En wat dan helemaal fijn is: het kwijtraken van een sleutel.

Dat er weer iemand opgetrommeld moet worden om het complete sleutelsysteem overhoop te gooien. Puur genot, dat flexibele systeem anno 2019.

Tip 5: Denk aan je portemonnee en niet aan de veiligheid van je medewerkers

Brand? Dat komt nooit voor bij jou toch. Dus laat de brandmeldinstallatie lekker zitten. En als er wel brand uitbreekt dan heeft iedereen het snel genoeg door dus is zo’n ontruimingsinstallatie eigenlijk alleen maar irritant.

Wil je keihard wegrennen en dan hoor je zo’n lompe slow-whoop door het pand heen brullen. En zeg nou zelf, geniet je er echt van om jaarlijks je hele installatie weer te laten onderhouden en te keuren? Voor die wettelijke verplichting kun je ook gewoon je schouders ophalen.

Tip 6: Plaats bij grotere terreinen geen camera’s

Als je beschikt over een groot terrein, bijvoorbeeld in de logistiek, dan moet je vooral niet de moeite nemen om camera’s te plaatsen. Stel je eens voor dat je inbrekers zou afschrikken. Of dat je live kunt meekijken wie er zich op je terrein bevinden. Straks gaan je processen nog vloeiender lopen. Neem bijvoorbeeld het efficiënt toegang verlenen aan voertuigen, daar moet je al helemaal niet aan denken.

Tip 7: Beheer iedere beveiligingsoplossing afzonderlijk

Ben je dan toch zo eigenwijs om wel gebruik te maken van diverse beveiligingssystemen? Zorg dan in ieder geval dat je dit apart beheert: prop je browser vol met tabjes waar de verschillende beheeromgevingen worden getoond, of nog beter ga voor lokale clientprogramma’s. Om vervolgens het overzicht volledig kwijt te zijn. En als kers op de taart moet je de systemen niet met elkaar integreren.

De receptionist zit er echt op te wachten om de aanwezigheid te registreren, ondanks dat dit geautomatiseerd kan via een toegangscontrolesysteem. En je intercom moet je op een aparte binnenpost laten binnenkomen, het liefst minimaal 50 stappen bij de receptie vandaan, stel je voor dat je receptionist een oproep direct zou kunnen aannemen. Laat het vooral op zichzelf staan, lekker overzichtelijk.

Tip 8: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

In het kader van beheer is het ook wel zo fijn als voor iedere oplossing een aparte manager wordt aangesteld. ‘Cameramanager’, ‘Alarmmanager’, ‘Manager inbraakinstallatie’. Zo voorkom je dat het eenvoudig wordt om inzicht te krijgen in de verschillende systemen en heb je 12 aanspreekpunten binnen de organisatie, alleen maar voor de beveiliging. Werkt super handig.

Tip 9: Vergeet je beveiligingssystemen te onderhouden

Al die beveiligingssystemen laten installeren is al zoveel werk. Waag het niet om ze dan goed te onderhouden! Zorg dat de systemen niet up-to-date zijn zodat je er alsnog niks aan hebt. Plan geen onderhoudsbeurten in zodat het allemaal vanzelf van ellende weer uit elkaar valt en niet werkt.

Het is immers ook maar duur, dat onderhouden. En stel je eens voor dat alles gewoon werkt, je terrein beveiligd is en dat er dus nooit wat gebeurt. Dan is het ook maar saai.

Sticker volgend onderhoud

Mis ik iets?

Ik heb mijn best gedaan om tips te geven zodat je de beveiliging van jouw bedrijf naar het absolute nul niveau brengt. Heb je zelf nog tips hoe je het beveiligingsniveau nog verder laat dalen? Laat het me vooral weten, kan ik dit weer meenemen in mijn adviesgesprekken!

***Disclaimer: Pas deze tips alsjeblieft niet écht toe.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *