Blog: beveiliging tegen terrorisme

Betonblokken tegen terrorisme: een schijnoplossing
Door: Arnold Versteeg – security-expert

Enkele weken geleden zagen we het in de media. Burgermeester Aboutaleb die belooft voetgangers te beschermen in Rotterdam. Een vastgoedondernemer die betonblokken voor zijn panden laat zetten. Bouwblad Cobouw schrijft over het veiliger maken van binnensteden door het plaatsen van obstakels. De angst voor terrorisme zit er, gezien de diverse aanslagen in Barcelona, Nice en Berlijn, goed in. Daarom is iedereen blij met de beschermende maatregelen. Tegelijkertijd stelt niemand vragen.

Begrijp me goed: ik ben blij dat preventieve maatregelen tegen terrorisme op de kaart staan. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het mooi dat er nu collectief veel aandacht is voor bescherming van voetgangers, uitgaanspubliek en grote groepen mensen. Het bewustzijn dat een vrachtwagen of personenwagen ook een moordwapen kan zijn, heeft ons als samenleving aan het denken gezet. Gelukkig! Er is één maar: de oplossingen die ik voorbij zie komen, zoals betonblokken of bloembakken, zijn schijnoplossingen.

betonblokken
“De oplossingen die ik voorbij zie komen, zoals betonblokken of bloembakken, zijn schijnoplossingen.”
Betonblok als symbool
Een betonblok is een zichtbare barrière. Een opvallend obstakel waarachter je je veilig waant. Politici zijn blij: ze kunnen heel fysiek laten zien dat een mensenleven voor hen telt. Een pompeus betonblok als symbool van de overheid die voor haar burgers zorgt. Maar houdt een betonblok, bloembak of ander obstakel eigenlijk wel zoveel tegen? Bekijk bijvoorbeeld de video over betonblokken die in Duitsland gebruikt worden.

Geruststelling
Kort en goed: betonblokken hebben een mooie functie voor het geruststellen van de bezorgde burger. Maar een kwaadwillende in een vrachtwagen rijdt er zo doorheen, zeker als deze beladen is en een flinke snelheid heeft. Hetzelfde geldt voor straatmeubilair. Gemeentes willen ook niet overal betonblokken, dus kijken ze naar de mogelijkheden om bankjes en bloembakken te plaatsen. Het probleem: er bestaan geen geteste bankjes die een vrachtwagen tegenhouden. Hetzelfde geldt voor bloembakken.

Mijn voorstel: gecertificeerde (anti-)rampalen
Wat is dan wel dé oplossing? Dat is de vraag die we samen moeten beantwoorden. De te kiezen oplossing is helemaal afhankelijk van de situatie. Een oplossing die op veel plekken toepasbaar is, zijn de gecertificeerde bollards (rampalen) of roadblockers. Deze palen en blockers zijn uitvoerig en succesvol getest. Bovendien hoeven deze bollards het straatbeeld niet te beïnvloeden, omdat ze gemakkelijk verzinken in de grond. Zodoende blijven plekken als de Rotterdamse Martkhal ook gewoon mooi, zonder levensgrote, preventief geplaatste plantenbakken. Daarnaast zijn er al goede mobiele oplossingen die bij evenementen in te zetten zijn. Mijn belangrijkste betoog is: gebruik getest en gecertificeerd materiaal.

Let op: verwar deze rampalen niet met de verkeerspalen die op dit moment stadscentra afsluiten. Deze verkeerspalen zijn ontworpen om het verkeer te reguleren en zijn niet crashbestendig!

Rampalen
Deskundig advies
Het lukraak plaatsen van ‘zomaar’ wat obstakels kan niet. Daar is deskundig advies voor nodig. Specialisten die gemeentes kunnen adviseren de juiste maatregelen te treffen. Om zo te voorkomen dat er schijnbare oplossingen gecreëerd worden met alle gevolgen van dien. Denk aan dodelijke slachtoffers, maar ook aan mogelijke schadeclaims van slachtoffers en nabestaanden en aan de impact op het imago van de stad of dorp. Dat is de reden dat ik dit stuk schrijf.

Oplossing
Bij Blankenstijn Beveiliging, onderdeel van de Lagarde Groep, hebben we slimme oplossingen voor gemeentes die graag serieus en gecertificeerd werk willen maken van burgerveiligheid. Zo kunnen wij gecertificeerde rampalen leveren die personenauto’s of vrachtwagens tegen kunnen houden. Maar wij bieden ook flexibel opstelbare wegversperringen aan die voetgangers veiligheid bieden.

Samengevat
Veiligheid van mensen is belangrijk. We gunnen het niemand om een aanslag mee te maken zoals in Nice, Barcelona of Berlijn. Juist daarom moeten we de juiste maatregelen treffen. Laten we stoppen met het lukraak neerzetten van betonblokken of andere schijnbare oplossingen en werken aan een serieuze oplossing. Zodat we ons niet alleen veilig wanen, maar dat we ook veilig zíjn. Bel mij gerust voor een vrijblijvende kennismaking of om nog eens grondig jouw situatie door te nemen. Want veiligheid is zoveel waard!

 

Deze blog is eerder verschenen op LinkedIn Pulse.

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren