Lagarde Groep

15 februari 2022

Brandmeldinstallatie – veelvoorkomende vragen beantwoord

Bij brand zijn er veel aspecten waarmee u rekening moet houden. We zien dat bij klanten veelal dezelfde soort vragen leveren. Daarom behandel ik in deze blog een aantal veelvoorkomende vragen! Heeft u na het lezen nog vragen? Laat dan een reactie achter zodat ik u aanvullend kan informeren!

Wat is een brandmeldinstallatie?

Laten we beginnen bij het begin: wat is nou eigenlijk een brandmeldinstallatie? Dit is een geheel van componenten die samenwerken om snel een brand te melden. Dit systeem omvat automatische melders (zoals optisch, thermisch of een combinatie hiervan), handmelders en signaalgevers zoals sirenes en flitsers.

Bij branddetectie is snelheid enorm belangrijk. Want hoe eerder een brand ontdekt wordt, hoe meer tijd er is om iedereen in veiligheid te brengen en de schade te beperken. Het systeem kan automatisch hulpdiensten informeren door middel van een doormelding naar de PAC (particuliere alarmcentrale) of RAC (regionale alarmcentrale). Ook kan het nodige worden geautomatiseerd waardoor de BMI brandbeveiligingssystemen aan kan sturen. Daartoe behoren bijvoorbeeld ontruimingsinstallaties, luchtbehandelingssystemen, deurmagneten, liften, ontgrendelen toegangscontrole en vluchtdeuren.

Brandmeldinstallatie-paneel

Een brandmeldsysteem bestaat gewoonlijk uit de volgende onderdelen:

  • Automatische melders die rookdeeltjes, temperatuur of een combinatie van beiden detecteren.
  • Handmelders.
  • Signaalgevers, denk aan sirenes of flitsers.
  • Sturingen.
  • Nevenindicatoren.

En hoe werkt dit allemaal samen? Wanneer de melder snelle, intense rook detecteert, wordt automatisch een elektrisch signaal naar het controlepaneel verzonden. Het controlepaneel gebruikt dit signaal om te bepalen of er gevaar dreigt in dat deel van het gebouw, en zo ja, welke maatregelen genomen moeten worden. Als het controlepaneel een gevaarsignaal ontvangt, activeert het het alarm. Tegen die tijd worden de mensen in het gebouw gewaarschuwd om te evacueren.

Dat was de technische kant van het verhaal. Uiteindelijk is het doel belangrijker: zorgen voor veiligheid. En daarin varieert de manier waarop de installatie, ingericht dient te worden. Voor mensen die minder of niet zelfredzaam zijn zal er meer gevraagd worden van de installatie. Bijvoorbeeld om nóg sneller hulpdiensten in te kunnen schakelen.

Brandmeldinstallatie vs ontruimingsinstallatie

Mensen vragen zich vaak af: wat is het verschil tussen een brandmeld- en ontruimingsinstallatie? En wat is nou wanneer verplicht?

In de basis zijn een ontruimingsinstallatie en brandmeldinstallatie vaak met elkaar geïntegreerd. De scheiding ligt bij automatisch, niet-automatisch. Ofwel, hoe is de installatie ingericht. Dit hangt af van grootte en zelfredzaamheid.

In principe bestaat de ontruimingsinstallatie uit de sirene en flitser. Kortom, alle middelen om een pand te ontruimen.

De brandmeldinstallatie bestaat uit automatische melders, handmelders, sturingen en nevenindicatoren.

Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht?

Een brandmeldinstallatie is in bepaalde gevallen verplicht. Zo is een brandmeldsysteem verplicht in gebouwen waar personen aanwezig zijn die minder of niet zelfredzaam zijn in geval van brand. Ook de grootte van het pand speelt een rol.

Om te bepalen wanneer welke detectievorm noodzakelijk is, kunt u onze BMI aanwezigheidschecker hieronder invullen.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”6″]

Waar moet een brandmeldinstallatie aan voldoen?

Een vraag die we ook geregeld krijgen is waaraan de brandmeldinstallatie moet voldoen. De eisen van de BMI vindt u terug in de NEN 2535. Een ontruimingsinstallatie moet voldoen aan de eisen van NEN 2575. Deze normen geven de regels voor het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van de installaties.

Voor de installatie wordt er altijd een PvE (Programma van Eisen) of UPD (Uitgangspuntendocument) opgesteld.

Wat is een Programma van Eisen?

Een Programma van Eisen (PvE) is een document dat de afspraken vastlegt tussen de eisende partijen, eventueel kunnen aanvullende eisen vanuit de gebruiker, eigenaar of verzekeraar worden gesteld.

De NEN 2535 schrijft voor dat een Programma van Eisen of UPD moet worden opgesteld.

Programma-van-Eisen

Hoe vaak moet een brandmeldinstallatie getest worden?

Een brandmeldinstallatie moet maandelijks, 4 en 8 maandelijks getest worden. Dit zijn de beheerderstaken (verderop in de blog ga ik hier nog wat dieper op in). Dit omvat het controleren van de centrale en hulppanelen en het testen van brand- en storingsdoormelding. Het logboek en de documentatie moet gecontroleerd worden om zeker te zijn dat alles up-to-date is.

Het systeem dient ook de 4e en 8e maand getest te worden, wat het visueel controleren en inspecteren van hand- en automatische melders omvat.

Eén keer per jaar dient de installatie te worden onderhouden.

brandmeldinstallatie onderhoud

Beheer van uw brandmeldinstallatie?

Nu u meer weet over wat een BMI is, hoe u kunt bepalen hoe deze ingericht en getest dient te worden, wil ik nog even kort ingaan op het beheer. Periodieke controle is nodig. Wie gaat dit doen? Hiervoor heeft u kortweg 2 keuzes: uzelf of uitbesteden aan een expert.

Wanneer u het in eigen beheer houdt is de verantwoordelijke hiervoor meestal de gebouwbeheerder of de bedrijfseigenaar. Voorwaarde is dat er een cursus wordt gevolgd om over de nodige kennis te beschikken.

Met uitbesteden bent u van alle zorgen af omdat uw beveiligingspartner uw installatie beheert en onderhoudt.

Uw brandmeldinstallatie onderhouden?

Maar wat komt er kijken bij het onderhoud? Werkzaamheden die hierbij horen is het up-to-date houden van documentatie zoals instructies, PvE, tekeningen en logboekregistraties. Daarnaast worden brandmelders, accu’s, rookmelders, voedingen, bedienpanelen, additionele apparatuur en andere componenten getest. Ook kijken we naar eventuele bouwkundige afwijkingen.

Alles omtrent de BMI uitbesteden?

Het belangrijkste doel van een brandmeldinstallatie is veiligheid. U wilt een veilige omgeving bieden aan de mensen in uw pand.

Zoekt u een betrouwbare partner voor uw beveiligingsinstallaties? We zijn al meer dan 30 jaar expert in het ontwerpen en installeren van brandmeldsystemen die voldoen aan de eisen van NEN 2535 en NEN 2575 (en andere brandveiligheidsnormen). Ook voor beheer en onderhoud kunt u perfect bij ons terecht!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze diensten of vraag een afspraak aan met één van onze specialisten.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *