Eddy van Dijk

2 juni 2018

Data? Zet je oogkleppen af!

Het klinkt als een open deur: je moet over de juiste data beschikken om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Het is echter verrassend hoeveel bedrijven en organisaties hun beslissingen nemen zonder de juiste data. Beslissingen worden genomen op basis van wat altijd al gedaan werd of op basis van vaak beperkte gegevens uit interne systemen.

Oogkleppen

De tijd van de (vaak nog deels handmatig opgestelde) Excel maandrapportages is inmiddels voorbij en er ontstaat steeds meer het besef dat het van belang is om de actuele data uit verschillende systemen te combineren en met behulp van dashboards te gebruiken als stuurinformatie. Toch hebben veel organisatie daarbij nog steeds oogkleppen op. Ze kijken simpelweg niet voorbij hun eigen organisatie, maar nemen hun beslissingen uitsluitend op basis van interne data. Ze denken wel na over de concurrentiepositie van het bedrijf, formuleren strategische doelstellingen, spreken verwachtingen uit over de marktontwikkelingen, maar verifiëren die niet met behulp van de beschikbare externe data.

Voorspellen met externe data

Als je voedsel importeert of produceert in landen, waar de productie van het klimaat afhangt, dan is het toch cruciaal dat je de klimaatgegevens gebruikt als stuurinformatie? Als de leerlingenpopulatie op je school afhangt van de stedelijke ontwikkeling in de wijken rond de school, dan is het toch cruciaal om de data over die ontwikkeling te gebruiken in je voorspellingen over de ontwikkeling van de school?

Overleg over data

Inside out en outside in

Het betrekken van externe data kun je overigens op twee manieren doen: inside out of outside in. In het eerste geval gebruik je de beschikbare externe data die van belang is voor het sturen op je strategische doelstellingen en in het tweede geval gebruik je de (nieuwe) externe data als inspiratie voor je strategie en pas je je strategische doelen daarop aan.

Verbazingwekkend dat er in het grootste deel van de organisaties wel een enorme afhankelijkheid is van de wereld om ons heen, maar dat de data over die wereld om ons heen niet wordt gebruikt voor het nemen van de juiste beslissingen.

Daarom: zet je oogkleppen af en ontdek een goudmijn aan data. Kijk voorbij je eigen organisatie en zorg dat je de relevante externe data combineert met je interne data zodat je betere beslissingen kunt nemen en je organisatie verder brengt. Meer weten of in gesprek over de juiste data voor jouw organisatie? Neem contact met mij op via evdijk@lagardegroep.nl.

Data is pas echt goud als je je blikveld verbreedt.

Deze blog is eerder verschenen op LinkedIn Pulse

Door Eddy van Dijk

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Zakelijke glasvezelverbindingen beveiligen

Zakelijke glasvezelverbindingen beveiligen

ICT-Beveiliging is een breed begrip. Wat het eerst opkomt bij beveiliging is vaak het gebruik van antivirus software op de computer en voor bedrijven een firewall. Maar beveiliging en in het bijzonder netwerkbeveiliging gaat veel verder: van beheer (het up-to-date...

Lees meer
Waar op te letten bij het realiseren van toegangscontrole?

Waar op te letten bij het realiseren van toegangscontrole?

Een deur openen doen we allemaal, dagelijks. Maar hoe kun je de toegang binnen jouw organisatie nu écht professioneel en efficiënt organiseren? Hoe zorg je ervoor dat het systeem op de juiste manier gebruikt wordt? Waar moet je op letten? Welke opties heb je? Wat zijn...

Lees meer
Security consultancy: een totaaloplossing voor beveiliging

Security consultancy: een totaaloplossing voor beveiliging

U wilt mensen, objecten, informatie of misschien wel alle drie deze zaken beschermen tegen kwaadwillende personen. Mijn vragen aan u: weet u hoe u dit moet doen, zowel fysiek als digitaal? En tegen wie u ze moet beschermen? Misschien wilt u inzicht hebben in...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren