Leon Bovendeur

29 oktober 2019

Het internet is jarig!

Internet, kunnen we nog zonder? Kunt u het zich voorstellen: in de jaren 90 was de gedachte van een mobiele telefoon maar raar, we hadden toch een vast toestel in huis? Van 2000 tot 2010 werd de mobiel populairder alleen was het vooral bedoelt voor bellen en SMS’en. Vandaag de dag is vrijwel iedereen in het bezit van een smartphone en beschikt Nederland over een dekkend en snel mobiel netwerk. Het geeft maar aan hoe hard de ontwikkelingen zijn gegaan. En dat geldt voor internet in zijn geheel. Vandaag viert het internet haar 50e verjaardag! Daarom staan we even stil bij de stappen die het internet vanaf haar ‘geboorte’ heeft gezet.

De geboorte van het internet

In de jaren 60 werd in Amerika hard nagedacht over het realiseren van betrouwbare communicatie. Een mooie manier om dit te realiseren: via computernetwerken. In 1963 werd het eerste concept uitgewerkt en 2 jaar later wisselden 2 computers een bericht met elkaar. In 1966 besloot ARPA te investeren in het project ARPANET (de eerdere naam van internet). Officieel is 29 oktober 1969 de dag waarop het internet is geboren. Via ARPANET werd er gecommuniceerd.

Van lokaal internet naar wereldwijd web

In de opvolgende jaren werden de stappen gezet naar het wereldwijde web zoals we dat nu kennen. Zo werd de eerste e-mail verstuurd en popten overal interlokale netwerken op. Een belangrijke stap was het TCP/IP Protocol, een standaard communicatieprotocol. Later werd er een systeem bij bedacht om namen van ‘hosts’ gemakkelijker te onthouden: DNS.

Steeds meer interlokale netwerken werden aan elkaar geknoopt. Zodoende was in 1990 het wereldwijde web geboren.

Waar stoppen de ontwikkelingen?

Vanaf de introductie van het wereldwijde web volgden de ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart op:

  • zoekmachines popten op, waarbij Google voor u het bekendst zal klinken. Wellicht doet ‘Lycos’ een belletje rinkelen?
  • Snellere verbindingen, denk bijvoorbeeld aan ISDN en ADSL.
  • Sociale netwerken, zoals Facebook, LinkedIn maar ook platformen zoals YouTube werden gelanceerd.
  • Verschillende apparaten, zoals de smartphone en tablet.
  • Internet of things, en zo kunnen we nog even doorgaan.

Onderstaand vindt u de tijdlijn van het internet visueel weergegeven (bron: Wikipedia), welke mijlpalen staan u nog bij? En welke stappen gaan er nog gezet worden?

Tijdlijn internet

Door Leon Bovendeur

Al jaren actief in de (online) marketing. Wordt blij van mooie webdesigns, goedlopende campagnes en hoge rankings in zoekmachines! Dat is dan ook hetgeen waar Leon zich als online marketeer dagelijks mee vermaakt.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Uw IT-er vertrekt, en nu?

Uw IT-er vertrekt, en nu?

2019: IT is belangrijker dan ooit. Dat merken de ondernemers ook. Er wordt bovendien op IT’ers ‘gehunt’. Dat zorgt ervoor dat menig ondernemer met de handen in het haar zit. Want wat als (een groot gedeelte van) uw IT-capaciteit plotseling wegvalt? Hoe borgt u uw...

Lees meer
Bedrijfsbeveiliging, daar moet je toch niet aan denken?

Bedrijfsbeveiliging, daar moet je toch niet aan denken?

Als iemand die zich dagelijks bezighoudt met de beveiliging vind ik het heerlijk om te zien dat er bedrijven zijn die helemaal niks doen aan beveiliging. Openstaande deuren, iedereen die naar binnen kan lopen, geen inzicht wie er aanwezig is en een niet werkende...

Lees meer
6 tips voor het voorkomen van ransomware

6 tips voor het voorkomen van ransomware

Ransomware, hoe vaak ziet u het wel niet in het nieuws voorbij komen? Voor degenen die er niet bekend mee zijn: ransomware, ook wel bekend als malware, is chantage via het internet. Hackers blokkeren uw data en vragen ‘losgeld’ om deze data weer te bevrijden. En zelfs...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren