Lagarde Groep

23 februari 2021

Meerdere vestigingen… Wat betekent dit voor uw bedrijfsnetwerk(en)?

Veiligheid en flexibiliteit voor de ICT-Manager en eenvoud en snelheid voor de eindgebruiker. 

Voor mij is één ding duidelijk: Nederland beschikt in het algemeen over een uitmuntende digitale infrastructuur. Een voordeel voor alle ondernemers en werknemers vandaag de dag, maar ook kijk ik al met een schuin oog naar het werken van de toekomst. We staan er als Nederland goed voor. De uitdaging voor organisaties met meerdere vestigingen: hoe combineer ik de infrastructuur met mijn eigen lokale IT-netwerken? In deze blog kijk ik naar de mogelijkheden en heb ik enkele aandachtspunten voor u.

Kracht van de combinatie

Naast de steeds beter wordende infrastructuur, worden aan de andere kant netwerkdiensten laagdrempeliger, SD-Wan oplossingen beter en netwerkoplossingen intelligenter. Combineer dit allemaal en wat is het resultaat? Een steeds snellere toegang van en naar de grote cloudproviders, online applicaties en het internet. Zowel vanaf de verschillende vestigingen als vanaf de digitale werkplek, waar dan ook.

Er is hierdoor enorm veel mogelijk: door het combineren van allerlei producten ontstaat een zogenaamde oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het koppelen van de bestaande lokale serveromgeving aan de cloud via een directe verbinding. Hierdoor worden migratietrajecten een stuk eenvoudiger. Hybride oplossingen (bijvoorbeeld applicaties die vragen om een snelle uitbreiding van capaciteit) kunnen worden opgebouwd;
  • het koppelen van locaties op een veilige manier waardoor vertragingen minimaal zijn en snelheid maximaal wordt benut;
  • het verlenen van toegang tot het netwerk aan gebruikers met de daarbij behorende rechten. 
Zakelijk glasvezel

Een aantal voorbeelden uit de praktijk

Ik ben bij meerdere netwerkprojecten betrokken geweest en zie dat onze klanten profiteren van één goed bedrijfsnetwerk. Allemaal op hun eigen manier! Onderstaand een aantal voordelen vanuit de praktijk die ik met u wil delen.

Eigen VLAN
U kunt ervoor kiezen een eigen VLAN in te zetten over de aanwezige glasvezel tussen uw locaties. Hierdoor wordt het dataverkeer nooit via het internet afgehandeld, wat ten goede komt aan de veiligheid. Dit legt de directeur van NDIX ook uit in zijn blog ‘Web is niet te beveiligen, eigen netwerk wel’.

Keuze m.b.t. hosting
Kiest u voor hosting vanuit een eigen datacenter of vanuit een cloudprovider zoals Azure of AWS?

Het voordeel van een eigen datacenter is dat het nog enigzins tastbaar is, en een een veilig controleerbaar gevoel geeft. Mogelijk is het vereist vanuit de wetgeving. Echter vergt dit investering in eigen apparatuur of maandelijkse kosten voor datacenterrecources.

De voordelen vanuit een cloudprovider is dat je betaalt naar gebruik. De oplossingen zijn gebouwd op flexibiliteit, schaalbaarheid en beschikbaarheid. Dit geeft je de mogelijkheid om serverless te gaan werken, maar vereisen wel kennis en vertrouwen. 

Centraliseren
Zorg voor een centrale, veilige en altijd beschikbare in- en uitgang naar het internet. Dit heeft als voordeel dat u maar op één plek de veiligheidsregels van en naar het internet hoeft te beheren en door middel van veiligheidsmechanismes zoals IDS en IPS en Blue Socks snel detecteert of er ongewenst dataverkeer wordt afgehandeld.

Ontzorging
Ik durf te zeggen dat netwerkinrichting en beheer een echt vak is. Enige expertise is dus wel vereist heb ik gemerkt. Heeft u dit niet in huis? Of wilt u simpelweg niet het risico lopen dat de aanwezige kennis ineens wegvalt doordat bijvoorbeeld uw medewerker ontslag neemt? Klop eens aan bij een IT-partij en informeer naar een ontzorgmodel. U heeft geen zorgen meer, alles ‘werkt gewoon’ en de veiligheid is in orde.

Enkele vragen die u uzelf of de expert kan stellen

Bent u voornemens om, al dan niet in de toekomst, één bedrijfsnetwerk over meerdere vestigingen te realiseren? “Zeker doen!” zou ik zeggen. Ik geef u alvast een aantal vragen die u uzelf, uw IT-afdeling of uw adviseur kunt stellen.

  • Op welke wijze worden locaties aan elkaar ontsloten?
  • Hoe zorgen we dat de gebruiker altijd veilige toegang heeft zonder moeilijke handelingen?
  • Hoe blijft de kwaliteit van de oplossing geborgd?
  • Hoe blijven kosten beheersbaar?
  • Op welke wijze worden clouddiensten ontsloten?
  • Welke data moet er worden afgehandeld? 

Iedere case is anders

Mijn ervaring is dat bij elke case opnieuw de vraag is wat de beste oplossing is. Het beleid, de wensen en het budget verschilt ook per organisatie. Vaak zie ik dat kennis en ervaring over de mogelijkheden ontbreken. Dan bent u als organisatie al snel aangewezen op een consultant die samen met u de bedrijfspolicies omzet in techniek.

Benieuwd wat er mogelijk is voor uw organisatie? Samen met ons team van specialisten helpen wij u graag met het evalueren, onderhouden en optimaliseren van uw bestaande omgeving. Een compleet nieuw netwerk? We adviseren u graag over het ontwerpen van uw nieuwe lokale (draadloze en fysieke) LAN  en (internet en onderlinge verbindingen) WAN oplossing.

Laat uw gegevens achter

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *