Lagarde Groep - blog auteur

Lagarde Groep

3 januari 2022

Uw Smartphone als sleutel

hoeveel tijd per dag is uw smartphone meer dan 1 meter bij u vandaan? Hoe vaak vergeet u uw smartphone? Hoe vaak geeft u uw smartphone aan iemand anders?

Tegenwoordig kunnen we van alles met onze smartphones. Van de temperatuur thuis bepalen, het dimmen van de verlichting, op vakantie de camerabeelden van thuis controleren tot betalen aan de kassa. Ook de komst van bijvoorbeeld smartwatches heeft voor veel gemak op deze gebieden gezorgd.

De smartphone neemt in onze dagelijkse bezigheden steeds meer een sleutelpositie in. En als we het dan toch over die sleutel hebben, hiervoor wordt een smartphone steeds vaker gebruikt. Het is een trend binnen toegangscontrole die het eigenaarschap over een toegangsmiddel vergroot.

Eigen identificatiemiddel

U kunt zich voorstellen dat als iemand een tag aan zijn sleutelbos heeft hangen, hij/zij deze toch makkelijker doorgeeft aan die ene collega die de eigen tag is vergeten. Dat wilt u als verantwoordelijke binnen het bedrijf tot het minimum beperken. Want met het overdragen van een tag vindt er ook een overdracht van rechten op toegang plaats. Die rechten op toegang zijn voorbehouden aan de eigenaar van de tag en aan niemand anders.

smartphone toegangscontrole

De voordelen van ‘mobile keys’

Het mooie van mobile keys is dat over het algemeen een smartphone toch minder snel doorgegeven wordt aan een collega. Voor het gebruik van de smartphone als identificatiemiddel kan er nog een extra zekerheid ingebouwd worden middels meerdere verificaties.

Er kan worden ingesteld dat de gebruiker voor het openen van een toegangspunt eerst zijn touch ID, face ID of toegangscode dient in te voeren. Zo wordt er als het ware multi-factor authenticatie op de toegangscontrole geïmplementeerd, dat maakt de mobile key extra persoonlijk. Het principe van de mobile key is als volgt:

  • De gebruiker installeert de betreffende app op zijn/haar smartphone.
  • Binnen het toegangscontrolesysteem wordt de gebruiker geregistreerd als een mobile user.
  • De gebruiker krijgt de mobile key naar zijn/haar smartphone gestuurd.
  • De gebruiker kan nu met zijn/haar smartphone toegang krijgen.

Verschillende toegangscontrolesystemen

Er zijn verschillende systemen waarmee we bij Lagarde Groep werken die de mobile keys functionaliteit ondersteunen.

Salto Pro Access SPACE

Het on-premise toegangscontrolesysteem van Salto Systems biedt middels JustIN Mobile de mogelijkheid om de smartphone in te zetten als mobile key. Hiervoor dient de gebruiker de gelijknamige app op de telefoon te downloaden. De sleutel wordt automatisch geüpdatet wanneer er veranderingen in rechten plaatsvinden. De veiligheid van de mobile key wordt gewaarborgd door middel van een SSL AES 128-bits encryptie. De communicatie verloopt via de cloud. Er wordt hier geen data opgeslagen, wat het veiligheidsniveau nog verder verhoogd.

Salto KS

Dit cloud toegangscontrolesysteem geeft gebruikers rechten deuren op afstand te openen en ook de mobile key functionaliteit (middels de app). Zo wordt het cloud toegangscontrolesysteem, dat door zijn functionaliteiten al flexibel is, nog flexibeler en het gebruiksgemak vergroot. De mobile key wordt beveiligd door een encryptiesleutel die uniek is per IQ of Salto KS systeem.

Paxton10

Het nieuwste webbased toegangscontrolesysteem van de fabrikant Paxton heeft binnen de Paxton10 software ook de smart credentials functionaliteit toegevoegd. Zo is het mogelijk om middels de smartphone of smartwatch deuren te ontgrendelen.

Smartphone versus tag

Om nog even terug te komen op mijn vragen aan het begin van dit artikel. Is het eigenlijk niet een hele logische keuze om uw smartphone te gebruiken in plaats van dat onpersoonlijke stukje plastic? Een identificatiemiddel zou iets moeten zijn wat een sterke binding heeft met de persoon waarvoor het identificatiemiddel gebruikt wordt. In het kader daarvan stel ik u nogmaals de vraag: hoe vaak staat u uw smartphone af aan uw collega?

deur openen met smartphone

Zonder aanraking deuren openen

We gaan nog een stapje verder. Met de juiste hardware kan met behulp van mobile keys zelfs een deur contactloos worden geopend. Dat betekent bijvoorbeeld dat minder valide mensen minder moeite hoeven te doen om de deur te openen. Het betekent ook meer grip op hygiëne en meer veiligheid voor de medewerkers. Door de juiste inrichting wordt het contact met ‘veelgebruikte deuren’ tot een minimum beperkt. De configuratie zou er dan als volgt uit moeten zien:

  • Wandlezer plaatsen voor het ontvangen van de mobile key registratie.
  • Elektronisch slot of elektrische sluitplaat plaatsen om de deur vrij te geven.
  • Deurautomaat plaatsen om de deur daadwerkelijk open te sturen.

Gebruik van bestaande resources

Naast het gebruiksgemak, het veiligheidsniveau en alle andere voordelen die ik genoemd heb, heeft het toepassen van mobile keys ook als voordeel dat het gebruik van de plastic tags vermindert. Zo worden de resources die al beschikbaar zijn (smartphone, smartwatch) ingezet om niet te hoeven putten uit nieuwe resources. Het is een kleine stap naar het efficiënter omgaan met de grondstoffen van deze wereld, maar alle kleine beetjes helpen!

Meer informatie? Kijk op https://www.toegangsysteem.nl voor meer informatie of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Laat uw gegevens achter

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandelijks onze beste artikelen ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang maandelijks van ons de beste artikelen. Daarmee zorgt u ervoor dat u niets mist en altijd voorloopt op het gebied van ICT, Communicatie en Beveiliging.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *