Lagarde Groep

19 oktober 2018

Multifactor Authentication: Beveilig uw accounts

Wapen uzelf tegen hackers

Grote kans dat u het ook heeft meegekregen: vanaf 25 mei 2018 is de AVG wetgeving van kracht. Deze wet regelt zaken rondom privacy en datalekken. Wat ik constateer: Binnen ieder bedrijf is iedereen vanaf mei druk bezig om verwerkersovereenkomsten af te sluiten, beleid op te zetten en te communiceren, etc.
Echter een voor de hand liggend lek, namelijk het kraken van een wachtwoord, krijgt naar mijn mening te weinig aandacht. Terwijl dit lek enorm veel schade kan aanrichten, maar ook op een simpele en snelle manier kan worden voorkomen.
Mogelijk denkt u nu: “Ik zit veilig met mijn wachtwoord, het bestaat immers uit meerdere woorden, kleine letters, hoofdletters en cijfers”. En daar zit nu juist het gevaar in. Wachtwoorden zijn in veel gevallen eenvoudig te achterhalen door een hacker.

Meer factoren om identiteit vast te stellen

Het probleem is dus dat alleen een wachtwoord niet altijd voldoende zekerheid biedt om een identiteit te verifiëren. Als iemand anders jouw wachtwoord weet te achterhalen, dan kan hij zich als jou voordoen en toegang krijgen. Authenticatie heeft dus méér factoren nodig om identiteiten vast te stellen. En dan kom je uit bij Multifactor Authenticatie: het bewijzen van jouw identiteit door een combinatie van verschillende factoren.
Wat zijn deze factoren dan? Stiekem zijn we in ons privé leven al aardig gewend aan verschillende vormen van Multifactor Authenticatie. Namelijk ‘kennen, hebben en zijn’:

  • Kennen: we krijgen verschillende vragen waaruit moet blijken dat wij de juiste persoon zijn
  • Hebben: we hebben een pinpas of smartcard
  • Zijn: we gebruiken biometrische gegevens, zoals je vingerafdruk

Een combinatie van bovenstaande noemen we dus Multifactor Authenticatie: de pinpas (iets wat je hebt) en de pincode (iets wat je kent). Het achterliggende systeem gebruikt daarbij dus twee factoren om de identiteit van een gebruiker vast te stellen.

MFA als onderdeel van security

Bij Lagarde Groep helpen we onze klanten om de risico’s in kaart te brengen door het uitvoeren van een security audit en het opstellen en uitvoeren van een goed security beleid. Het resultaat is een goed beeld van het beveiligingsniveau aan de hand van ons opgestelde security framework.

Daar is sinds kort ook onze Multifactor Authenticatie oplossing aan toegevoegd. Het gebruiken van deze oplossing is voor veel klanten een ‘no-brainer’: je betaalt per gebruiker per maand én het is maandelijks opzegbaar. Wat deze oplossing uniek maakt is de gebruiksvriendelijkheid. Door de zogenaamde ‘push’ notificatie hoeft er geen code te worden overgetypt, maar op de mobiele app is een vinkje aanklikken voldoende om toegang te verlenen.

Laagdrempelige oplossingen die bijdragen aan het steeds verhogen van de securitygraad in jouw organisatie. Dat is onze filosofie. Echter het aanpakken van security bestaat ook gewoon uit ‘doen’.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Veel mensen werken al maanden thuis en volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid ervaren velen het als positief. Nu voorzichtig de weg naar de kantoorruimte weer wordt gevonden, worden de slapende (WiFi-)netwerken weer ‘wakker geschud’. Mensen werken weer (of...

Lees meer
Omgaan met een wildgroei aan devices

Omgaan met een wildgroei aan devices

Het werken vandaag de dag is nogal wat anders dan een aantal jaar geleden. U en uw collega’s willen toch altijd en overal veilig kunnen werken en bereikbaar zijn? Een mooi doel! Echter betekent dit wel een enorme vlucht in het gebruik van mobiele apparaten. U zult het...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren