Het werken vandaag de dag is nogal wat anders dan een aantal jaar geleden. U en uw collega’s willen toch altijd en overal veilig kunnen werken en bereikbaar zijn? Een mooi doel! Echter betekent dit wel een enorme vlucht in het gebruik van mobiele apparaten. U zult het ongetwijfeld herkennen: de smartphone (of dit nou zakelijk of privé is) wordt gepakt om een mail te beantwoorden, de tablet wordt gebruikt om een webinar te volgen en de laptop wordt eigenlijk op alle plaatsen opengeklapt.
U voelt mijn vraag al aankomen: hoe zorgt u ervoor dat al deze devices beheersbaar blijven? In deze blog leg ik de oplossing ‘Mobile Device Management’ onder het vergrootglas.
Wat is Mobile Device Management (MDM)?
Laat ik bij het begin beginnen: wat is Mobile Device Management (MDM) nou eigenlijk? MDM is een oplossing waarmee u alle mobiele apparaten, die binnen een bedrijf of organisatie in gebruik zijn, beheert. Dus laptops, smartphones en tablets. Denk hierbij aan het:
- beheren van instellingen van gebruikersrechten;
- uitrollen van updates;
- beveiligen van de apparatuur;
- beveiligen van de bedrijfsdata;
- leveren van support op afstand.
En dat allemaal op afstand vanaf één centraal punt!
Hoe zit het dan met de collega’s die ook hun privé telefoon gebruiken voor zakelijke doeleinden? Ook hiervoor is bovenstaande ‘gewoon’ van toepassing! Met MDM houdt u de zakelijke en privé data perfect gescheiden.
Uw bedrijfsdata kan zomaar op straat liggen
Als we even verder inzoomen op die data, dat is natuurlijk een waardevol bezit voor u en uw organisatie. Misschien wel het meest waardevolle. Maar hoe kwetsbaar is dit bezit? De nieuwsberichten over datalekken zijn ons de afgelopen maanden om de oren gevlogen.
Helaas was ‘datalekken’ ook een populair onderwerp in 2018. Er werden maar liefst twee keer zoveel meldingen m.b.t. datalekken gedaan als het jaar daarvoor (bron: Autoriteit Persoonsgegevens). Ik ben bang dat het in 2020 niet aan populariteit verloren heeft: meer dan 70% van de grote bedrijven geeft aan te maken hebben gehad met een datalek.
Vandaag de dag ligt een risico van een datalek voortdurend op de loer:
- Uit onderzoek blijkt dat bij woninginbraak de devices zoals smartphones, laptops en tablets op nummer één van het verlanglijstje van de inbrekers staan.
- Datalekken werden in 2018 veroorzaakt door:
- kwetsbaarheden in de beveiliging (38%);
- mobiele apps met malware (36%);
- gebruik van onbeveiligde WiFi-verbindingen (30%).
- Door de toename van het aantal devices is de kans op het kwijtraken hiervan ook toegenomen.
Infographic 7 tips tegen datalekken

Continu maximale security
Het mag duidelijk zijn dat security de aandacht verdient. Daarom sta ik in deze blog uitgebreid stil bij de beveiligingsmogelijkheden van Mobile Device Management. U houdt namelijk uw apparaten maximaal veilig. Bijvoorbeeld door af te dwingen dat toestellen voldoen aan de veiligheidseisen die vanuit u worden verlangd. U voert de laatste security updates door, encrypt harde schijven en wist data op mobiele telefoons bij diefstal. Slechts een aantal voorbeelden waarmee u de kans op een datalek aanzienlijk verkleind.
MDM: meer dan goede security
Het mes snijdt aan twee kanten. Waar u enerzijds uw security verbeterd, zijn er aan de beheer- en gebruikerskant ook voordelen. Zo beheert u de wildgroei aan apparaten binnen uw organisatie. Terwijl u dit leest denkt u mogelijk na over de vele devices die de interne IT-afdeling de afgelopen jaren heeft besteld. Fijn als dat straks eenvoudig centraal beheerd kan worden, toch?
Daarnaast voldoet u aan de privacy richtlijnen, rolt u eenvoudig nieuwe apparaten uit (bijvoorbeeld bij nieuwe medewerkers) en schaalt u eenvoudig op en af als het gaat om licenties. Ook is ondersteuning op afstand mogelijk. Dit zal de medewerkerstevredenheid zeker niet schaden!
Ik zie MDM als een mooie toekomstbestendige totaaloplossing om bedrijfsbreed efficiënter én veiliger te werken. Bent u minstens net zo enthousiast als ik over deze oplossing? Dan licht ik graag de mogelijkheden uitgebreider aan u toe. Wanneer u onderstaand contactformulier invult neem ik zo spoedig mogelijk contact met u op!
Ontvang meer informatie
0 reacties