Lagarde Groep

13 november 2018

Security: gebouw met stevig fundament

Iedereen maakt gebruik van ICT. Privé en zakelijk. En niet strikt gescheiden. Wie herkent het niet? Thuis nog even een bestand downloaden voor uw afspraak bij een belangrijke klant. Of op de zaak een mailtje sturen naar de tandarts. Hoe gaat u dan om met veiligheid? Security is een belangrijk thema op nagenoeg alle agenda’s van ICT-managers en directies binnen bedrijven en organisaties. Terecht. Naast sancties voor datalekken is imagoschade bij een securitylek iets wat u koste wat het kost wilt voorkomen. Wat is de juiste aanpak? Waar beginnen?

De bouwsector weet er alles van. Een gebouw bouw je niet van boven naar beneden, maar van beneden naar boven. Op een stevig fundament. Dat begint met het nadenken over de grond waar een gebouw gerealiseerd gaat worden. Verder houd je in het ontwerp rekening met omgevingsfactoren en potentiële invloeden van buitenaf. Als het fundament is gelegd en er moet dan nog nagedacht worden over de functie of de omgevingsfactoren dan is de kans groot dat het fundament niet past bij het benodigde gebouw. Begin daarom bij het begin. Bij het fundament.

7 aandachtspunten voor ICT security:

  1. Wat zijn uw bedrijfsdoelstellingen? En wat zijn de gevolgen van eventuele securityproblemen voor uw bedrijfsdoelen?
  2. Pas ‘security by design’ toe: neem security mee in het ontwerp van de ICT-infrastructuur.
  3. Ontwerp een goede infrastructuur die de communicatie tussen alle componenten en technologieën faciliteert.
  4. Databeveiliging is niet meer genoeg. Een datalek voorkomen gaat namelijk verder dan het beveiligen van systemen. Awareness en borging in de organisatie zijn cruciaal. Stel hier een plan voor op.
  5. Data is van iemand: zorg ervoor dat privacy goed geregeld is.
  6. Werken is veel meer geworden dan een afgebakende activiteit op kantoor. Wat zijn de gevolgen voor security? Breng ze in kaart en zorg voor een goede aanpak.
  7. Beheer is meer ketenbeheer geworden. Welke onderliggende componenten zorgen voor de beschikbaarheid van een functie? Wat betekent dit voor security?

Middels ons security framework krijgt u inzicht in de staat van security binnen uw bedrijf en de eventuele gevolgen voor het behalen van uw bedrijfsdoelen. Wij denken graag met u mee. Lees meer op onze pagina over ICT-security en -veiligheid.

Deze blog is eerder verschenen op LinkedIn Pulse.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

10 aandachtspunten voor netwerksecurity

10 aandachtspunten voor netwerksecurity

Uw bedrijfsdata is misschien wel het meest waardevolle bezit van uw organisatie. Daarom mag er niks mis zijn met de beveiliging van uw bedrijfsnetwerk! Om die reden geef ik 10 aandachtspunten voor uw netwerksecurity. Leest u mee? AandachtKrijgt uw netwerk aandacht?...

Lees meer
Ervaar de mogelijkheden van toegangscontrole anno 2020

Ervaar de mogelijkheden van toegangscontrole anno 2020

Toegangscontrole is ons inmiddels allemaal wel bekend, toch? Voor degene die zich afvragen waar ik het nu over heb, dikke tip, lees mijn vorige blog over toegangscontrole even. Dan ben je helemaal bij. Als toegangscontrole gewoon functioneel werkt in een organisatie...

Lees meer
Fever screening met thermische camera’s

Fever screening met thermische camera’s

De coronacrisis heeft al bij veel organisaties voor de nodige veranderingen gezorgd. Alles met het doel om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Overal zien we mooie initiatieven en creatieve ideeën om op gepaste terug te gaan naar het "nieuwe normaal". Aan...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren