Lagarde Groep

13 november 2018

Security: gebouw met stevig fundament

Iedereen maakt gebruik van ICT. Privé en zakelijk. En niet strikt gescheiden. Wie herkent het niet? Thuis nog even een bestand downloaden voor uw afspraak bij een belangrijke klant. Of op de zaak een mailtje sturen naar de tandarts. Hoe gaat u dan om met veiligheid? Security is een belangrijk thema op nagenoeg alle agenda’s van ICT-managers en directies binnen bedrijven en organisaties. Terecht. Naast sancties voor datalekken is imagoschade bij een securitylek iets wat u koste wat het kost wilt voorkomen. Wat is de juiste aanpak? Waar beginnen?

De bouwsector weet er alles van. Een gebouw bouw je niet van boven naar beneden, maar van beneden naar boven. Op een stevig fundament. Dat begint met het nadenken over de grond waar een gebouw gerealiseerd gaat worden. Verder houd je in het ontwerp rekening met omgevingsfactoren en potentiële invloeden van buitenaf. Als het fundament is gelegd en er moet dan nog nagedacht worden over de functie of de omgevingsfactoren dan is de kans groot dat het fundament niet past bij het benodigde gebouw. Begin daarom bij het begin. Bij het fundament.

7 aandachtspunten voor ICT security:

  1. Wat zijn uw bedrijfsdoelstellingen? En wat zijn de gevolgen van eventuele securityproblemen voor uw bedrijfsdoelen?
  2. Pas ‘security by design’ toe: neem security mee in het ontwerp van de ICT-infrastructuur.
  3. Ontwerp een goede infrastructuur die de communicatie tussen alle componenten en technologieën faciliteert.
  4. Databeveiliging is niet meer genoeg. Een datalek voorkomen gaat namelijk verder dan het beveiligen van systemen. Awareness en borging in de organisatie zijn cruciaal. Stel hier een plan voor op.
  5. Data is van iemand: zorg ervoor dat privacy goed geregeld is.
  6. Werken is veel meer geworden dan een afgebakende activiteit op kantoor. Wat zijn de gevolgen voor security? Breng ze in kaart en zorg voor een goede aanpak.
  7. Beheer is meer ketenbeheer geworden. Welke onderliggende componenten zorgen voor de beschikbaarheid van een functie? Wat betekent dit voor security?

Middels ons security framework krijgt u inzicht in de staat van security binnen uw bedrijf en de eventuele gevolgen voor het behalen van uw bedrijfsdoelen. Wij denken graag met u mee. Lees meer op onze pagina over ICT-security en -veiligheid.

Deze blog is eerder verschenen op LinkedIn Pulse.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Veel mensen werken al maanden thuis en volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid ervaren velen het als positief. Nu voorzichtig de weg naar de kantoorruimte weer wordt gevonden, worden de slapende (WiFi-)netwerken weer ‘wakker geschud’. Mensen werken weer (of...

Lees meer
Omgaan met een wildgroei aan devices

Omgaan met een wildgroei aan devices

Het werken vandaag de dag is nogal wat anders dan een aantal jaar geleden. U en uw collega’s willen toch altijd en overal veilig kunnen werken en bereikbaar zijn? Een mooi doel! Echter betekent dit wel een enorme vlucht in het gebruik van mobiele apparaten. U zult het...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren