Lagarde Groep - blog auteur

Lagarde Groep

12 maart 2020

3 situaties voor het inzetten van thermische camera’s

Waar liggen uw risico’s als het aankomt op beveiliging? Heeft u uw bedrijfsterrein wel goed beveiligd? Wat kunt u doen bij brand buiten het bedrijfsgebouw? Zomaar wat vragen die mogelijk niet altijd top of mind bij u zijn.

De praktijk

In de praktijk zie je vaak dat bedrijven hun inpandige beveiliging redelijk goed op orde hebben, maar hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van het omliggende bedrijfsterrein? We zien vaak dat men voor het beveiligen van een buitenterrein kiest voor standaard beveiligingscamera’s. Daar is niks mis mee! Maar heeft dit wel het gewenste effect? Of zijn er andere manieren waardoor we in staat zijn om sneller te reageren op verdachte situaties?

Mocht u uw bedrijfspand en/of bedrijfsterrein hebben uitgerust met camera’s dan is de kans heel klein dat u de beelden 24/7 bekijkt. Sterker nog, u wilt liever genieten van uw nachtrust in plaats van het bekijken van saaie beelden. Nu antwoord u mogelijk: “maar… we hebben toch beeldopname?” Heel goed! Echter blijkt vaak dat na een insluiping of inbraak de daders capuchons of bivakmutsen dragen. Kortom, weinig bewijsmateriaal. Nu maar hopen dat het inbraakmeldsysteem goed zijn werk heeft gedaan.

Hoe sneller te reageren op dit soort verdachte situaties? Ik vertel het u in deze blog. Na het lezen geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee!

thermal

Terreinbeveiliging

Zoals gezegd worden bedrijfsterreinen in de meeste gevallen beveiligd met behulp van normale beveiligingscamera’s. De professionele IP camera’s die tegenwoordig op de markt worden aangeboden zijn veelal voorzien van moderne detectie technieken zoals:

  • line crossing detection;
  • intrusion detection;
  • object removal detection;
  • face detection;
  • et cetera.

Los van het feit dat dit mooie technieken zijn blijkt in de praktijk dat we, zonder tussenkomst van video content analyse software, hiervan nog niet al te veel moeten verwachten, zeker niet als u het als primair middel gaat gebruiken voor het beveiligen van uw bedrijfsterrein. Wel moet gezegd worden dat deze technieken steeds beter worden.

Gaat u camera’s toepassen met als primair doel het detecteren van personen en/of voertuigen? Dan is het vanzelfsprekend dat u hiervan een melding wilt ontvangen als een persoon of voertuig buiten de openingstijden toegang krijgt tot het bedrijfsterrein. Hierbij kunt u denken aan een melding in de vorm van een pushbericht, een mailtje, maar ook het rechtstreeks doormelden van meldingen naar een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Wanneer een installatie echter veel valse meldingen veroorzaakt worden deze snel genegeerd waardoor het risico bestaat dat u meldingen misloopt waar wel actie op ondernomen had moeten worden.

De enige goede oplossing voor bewaking van bedrijfsterreinen is daarom het gebruik van thermische camera’s, uiteraard altijd in combinatie met standaard IP camera’s voor verificatie!

Thermische camera’s

Thermische camera’s werken met lage resoluties en beelden worden veelal weergegeven in een grijs-, ijzer- of regenboogpallet. Herkenning is met deze camera’s onmogelijk. Dit komt omdat wat wij zien met onze ogen of met een camera die gereflecteerd licht vastlegt. Een thermische camera daarentegen ziet uitgezonden of gereflecteerde straling. Om die reden is in tegenstelling tot een gewone camera verlichting bij een thermische camera overbodig aangezien we overdag hetzelfde zien als ’s nachts. Daarbij zijn deze camera’s nagenoeg ongevoelig voor wisselende weersomstandigheden.

Thermische camera voor inbraakdetectie

De thermische camera is dus een geweldig hulpmiddel voor het bewaken van een bedrijfsterrein. Door de grote contrastverschillen van de omgeving ten opzichte van een persoon of een voertuig zijn we in staat om zeer nauwkeurig te detecteren bij overschrijding van een vooraf ingestelde detectielijn of het binnendringen van een vooraf ingesteld detectiegebied. Ook kunnen er meerdere detectielijnen of gebieden aangemaakt worden. De camera’s worden vooraf nauwkeurig gekalibreerd op basis van de grootte van een persoon waardoor valse meldingen, door bijvoorbeeld dieren, tot een minimum worden beperkt.

Zoals aangegeven is het raadzaam om naast de thermische camera’s gebruik te maken van gewone beveiligingscamera’s. Hierdoor worden meldingen vooraf geverifieerd. Handig, aangezien valse alarmen ook bij het gebruik van thermische camera’s nooit volledig zijn uit te sluiten.

Door camera’s langs de perimeter van uw bedrijfsterrein op te stellen wordt er gesignaleerd voordat de beveiligde schil of de attractieve goederen bereikt kunnen worden. Kortom, tijdwinst en dit is nou precies waar het om draait bij inbraakbeveiliging. Het uiteindelijke doel is dat hulpdiensten al ter plekke zijn voordat daders aan hun aftocht zijn begonnen. De regel is daarom, hoe eerder de signalering hoe groter de pakkans!

Thermische camera voor branddetectie

Naast beveiliging tegen inbraak kunnen thermische camera’s ook worden ingezet voor het vroegtijdig detecteren van broei, een beginnende brand of als controlemiddel bij verschillende bedrijfsprocessen waarbij temperatuurcontrole een belangrijke rol speelt. Doordat de camera’s in staat zijn om op afstand een temperatuurmeting te doen kan er met behulp van vooraf ingestelde grenswaardes een vooralarm of alarm worden gegenereerd. Dit geeft de mogelijkheid om adequaat te handelen alvorens de situatie onhoudbaar wordt.

Thermische camera voor toezicht zonder herkenning

Standaard cameratoezicht is in sommige gevallen nog bezwaarlijk aangezien we in Nederland te maken hebben met strenge privacywetgeving (AVG). Is het in uw situatie bezwaarlijk om gewone beveiligingscamera’s toe te passen aangezien personen niet herkenbaar op beeld vastgelegd willen worden? In tegenstelling tot een standaard bewakingscamera zou u gebruik kunnen maken van een thermische camera aangezien personen achteraf niet herkenbaar zijn. U kunt na een calamiteit wel zien wat er zich precies heeft afgespeeld. Daarnaast zijn thermische camera’s ook uitermate geschikt om toe te passen in ruimtes met mistgeneratoren. Wanneer een ruimte bij inbraak is gevuld met mist bent u met behulp van de thermische camera’s alsnog in staat om te zien wat er zich in de betreffende ruimte afspeelt.

Beelden thermische cameras met mist

Camerabeveiliging voor uw organisatie?

Zoals u heeft kunnen lezen is er enorm veel mogelijk op het gebied van camerabeveiliging. Hierbij moet gezegd worden dat iedere organisatie én ieder terrein een andere aanpak vereist. Bent u benieuwd naar hoe u uw pand en/of terrein het beste kunt beveiligen? Ik kom graag een keer bij u langs om u hierover te informeren!

Maandelijks onze beste artikelen ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang maandelijks van ons de beste artikelen. Daarmee zorgt u ervoor dat u niets mist en altijd voorloopt op het gebied van ICT, Communicatie en Beveiliging.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *