Frank Dill

10 oktober 2019

Uw IT-er vertrekt, en nu?

2020: IT is belangrijker dan ooit. Dat merken de ondernemers ook. Er wordt bovendien op IT’ers ‘gehunt’. Dat zorgt ervoor dat menig ondernemer met de handen in het haar zit. Want wat als (een groot gedeelte van) uw IT-capaciteit plotseling wegvalt? Hoe borgt u uw werkplekbeheer, serverbeheer, support en wellicht nog het belangrijkste, uw procesverbetering?  

Switch, switch, switch

‘Hoppen’, dat is wat veel IT’ers nu doen. Logisch! De ene ondernemer biedt een nog grotere zak geld dan de ander voor IT-expertise.

Daarom gaan vooral bedrijven met kleinere IT-afdelingen spannende tijden tegemoet. Of zitten ze zelfs al in het ruige vaarwater. Want wat gebeurt er als (één van) uw IT’er(s) is gezwicht voor een aantrekkelijker loon of betere uitdaging? Wat als 33% of 50% van de capaciteit wegvalt?

Dat wordt al helemaal een uitdaging wanneer uw creatieve IT’er, met een eigengemaakte kostenefficiënte oplossing, de deur uit loopt. Dan zit de opvolger met de gebakken peren. Hoe gaat hij/zij deze prachtige maatwerkoplossing onderhouden? Als er überhaupt een opvolger gevonden kan worden.

Overeenkomst nieuwe medewerker

En andere oorzaken voor tekort aan IT-capaciteit

Naast ‘verlatend personeel’ zie ik meer oorzaken waarom de IT-capaciteit continu onder druk staat. Denk bijvoorbeeld aan cursussen die zij volgen, of het opnemen van vakantie. Al helemaal fijn als de vakanties bij een 2-koppige IT-afdeling elkaar per ongeluk overlappen. En door de toenemende werkdruk zie ik dat ook steeds meer werknemers in een burn-out terecht komen. Wat ik maar wil aangeven: uw IT-capaciteit verdient continue aandacht!

Uw IT-capaciteit weer aansterken

Lukt het niet om uw IT-personeel te behouden? Dan zijn er grofweg 2 opties:

1) Nieuwe IT’er aannemen

Zet de HRM en marketing maar aan het werk: de vacature mag (weer) online. Maar…. er zijn een paar drempels waar u waarschijnlijk tegenaan loopt:

  • Momenteel is er krapte op de arbeidsmarkt, vooral op het gebied van IT, dus wordt het flink in de buidel tasten.
  • Het inwerken van nieuwe mensen kost tijd, vooral wanneer de voorganger zelf geknutselde oplossingen heeft gebouwd.
  • U moet het geld besteden aan nieuwe mensen in plaats van optimalisatie van uw IT-omgeving.

En dan is het moment daar! De nieuwe IT-er is binnen! Uw personeel kan weer met haar vragen terecht bij de IT-afdeling en processen worden weer verbeterd. Tenminste, als diegene tijd heeft nadat hij het systeem heeft leren kennen en onderhouden. Ik wil u echt niet meteen weer in de stress laten schieten, maar welke scholing heeft deze persoon nodig? Wat is de kwaliteit? Hoelang blijft diegene?

2) IT uitbesteden

Het alternatief is om uw IT uit te besteden. Hiermee richt een IT-partner uw IT-omgeving in én beheert deze. Ja, ook daar zijn kosten aan verbonden en u zult ongetwijfeld even moeten wennen aan het feit dat u bij een supportverzoek niet direct naar ‘uw eigen IT-er’ kunt lopen. Aan de andere kant bespaart u wervingskosten, een jaarloon, profiteert u van blijvende expertise, continue ontwikkelingen en het allerfijnste: geen zorgen meer op IT-gebied. U focust zich op hetgeen waar u goed in bent: uw core business. U moet dan wel het vertrouwen hebben om de zaken uit handen te geven.

IT uitbesteden

Eén ding is zeker: het is een uitdaging

De krappe arbeidsmarkt, de stijgende lonen, technologische ontwikkelingen… Het zorgt ervoor dat het bemannen van uw IT-afdeling een flinke uitdaging wordt. Probeer uw huidige IT-personeel tevreden te houden en ga anders tijdig op zoek naar nieuw personeel!

Liever volledig ontzorgd op het gebied van IT? Dan adviseer ik u de mogelijkheden van uitbesteding te onderzoeken.

Door Frank Dill

Frank is vele jaren ICT-accountmanager en kan door zijn ruime ervaring klanten perfect helpen bij al hun ICT-vraagstukken. Een mooie bijkomstigheid is zijn expertise op het gebied van hardware, waardoor hij organisaties kan adviseren over een totaaloplossing voor de ICT-omgeving.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Waar op te letten bij het realiseren van toegangscontrole?

Waar op te letten bij het realiseren van toegangscontrole?

Een deur openen doen we allemaal, dagelijks. Maar hoe kun je de toegang binnen jouw organisatie nu écht professioneel en efficiënt organiseren? Hoe zorg je ervoor dat het systeem op de juiste manier gebruikt wordt? Waar moet je op letten? Welke opties heb je? Wat zijn...

Lees meer
Security consultancy: een totaaloplossing voor beveiliging

Security consultancy: een totaaloplossing voor beveiliging

U wilt mensen, objecten, informatie of misschien wel alle drie deze zaken beschermen tegen kwaadwillende personen. Mijn vragen aan u: weet u hoe u dit moet doen, zowel fysiek als digitaal? En tegen wie u ze moet beschermen? Misschien wilt u inzicht hebben in...

Lees meer
Voor welke slagboom kiest u?

Voor welke slagboom kiest u?

Het klinkt als zo’n standaardproduct: een slagboom. Toch zal het u verbazen hoe de ene slagboom van de andere slagboom kan verschillen. Hoe dit komt? De manier van toegang reguleren, hier zitten namelijk aardig wat gradaties in. Bijvoorbeeld: hoe intensief wordt een...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren