Lagarde Groep - blog auteur

Lagarde Groep

10 oktober 2019

Uw IT-er vertrekt, en nu?

2019: IT is belangrijker dan ooit. Dat merken de ondernemers ook. Er wordt bovendien op IT’ers ‘gehunt’. Dat zorgt ervoor dat menig ondernemer met de handen in het haar zit. Want wat als (een groot gedeelte van) uw IT-capaciteit plotseling wegvalt? Hoe borgt u uw werkplekbeheer, serverbeheer, support en wellicht nog het belangrijkste, uw procesverbetering?  

Switch, switch, switch

‘Hoppen’, dat is wat veel IT’ers nu doen. Logisch! De ene ondernemer biedt een nog grotere zak geld dan de ander voor IT-expertise.

Daarom gaan vooral bedrijven met kleinere IT-afdelingen spannende tijden tegemoet. Of zitten ze zelfs al in het ruige vaarwater. Want wat gebeurt er als (één van) uw IT’er(s) is gezwicht voor een aantrekkelijker loon of betere uitdaging? Wat als 33% of 50% van de capaciteit wegvalt?

Dat wordt al helemaal een uitdaging wanneer uw creatieve IT’er, met een eigengemaakte kostenefficiënte oplossing, de deur uit loopt. Dan zit de opvolger met de gebakken peren. Hoe gaat hij/zij deze prachtige maatwerkoplossing onderhouden? Als er überhaupt een opvolger gevonden kan worden.

Overeenkomst nieuwe medewerker

En andere oorzaken voor tekort aan IT-capaciteit

Naast ‘verlatend personeel’ zie ik meer oorzaken waarom de IT-capaciteit continu onder druk staat. Denk bijvoorbeeld aan cursussen die zij volgen, of het opnemen van vakantie. Al helemaal fijn als de vakanties bij een 2-koppige IT-afdeling elkaar per ongeluk overlappen. En door de toenemende werkdruk zie ik dat ook steeds meer werknemers in een burn-out terecht komen. Wat ik maar wil aangeven: uw IT-capaciteit verdient continue aandacht!

Uw IT-capaciteit weer aansterken

Lukt het niet om uw IT-personeel te behouden? Dan zijn er grofweg 2 opties:

1) Nieuwe IT’er aannemen

Zet de HRM en marketing maar aan het werk: de vacature mag (weer) online. Maar…. er zijn een paar drempels waar u waarschijnlijk tegenaan loopt:

  • Momenteel is er krapte op de arbeidsmarkt, vooral op het gebied van IT, dus wordt het flink in de buidel tasten.
  • Het inwerken van nieuwe mensen kost tijd, vooral wanneer de voorganger zelf geknutselde oplossingen heeft gebouwd.
  • U moet het geld besteden aan nieuwe mensen in plaats van optimalisatie van uw IT-omgeving.

En dan is het moment daar! De nieuwe IT-er is binnen! Uw personeel kan weer met haar vragen terecht bij de IT-afdeling en processen worden weer verbeterd. Tenminste, als diegene tijd heeft nadat hij het systeem heeft leren kennen en onderhouden. Ik wil u echt niet meteen weer in de stress laten schieten, maar welke scholing heeft deze persoon nodig? Wat is de kwaliteit? Hoelang blijft diegene?

2) IT uitbesteden

Het alternatief is om uw IT uit te besteden. Hiermee richt een IT-partner uw IT-omgeving in én beheert deze. Ja, ook daar zijn kosten aan verbonden en u zult ongetwijfeld even moeten wennen aan het feit dat u bij een supportverzoek niet direct naar ‘uw eigen IT-er’ kunt lopen. Aan de andere kant bespaart u wervingskosten, een jaarloon, profiteert u van blijvende expertise, continue ontwikkelingen en het allerfijnste: geen zorgen meer op IT-gebied. U focust zich op hetgeen waar u goed in bent: uw core business. U moet dan wel het vertrouwen hebben om de zaken uit handen te geven.

IT uitbesteden

Eén ding is zeker: het is een uitdaging

De krappe arbeidsmarkt, de stijgende lonen, technologische ontwikkelingen… Het zorgt ervoor dat het bemannen van uw IT-afdeling een flinke uitdaging wordt. Probeer uw huidige IT-personeel tevreden te houden en ga anders tijdig op zoek naar nieuw personeel!

Liever volledig ontzorgd op het gebied van IT? Dan adviseer ik u de mogelijkheden van uitbesteding te onderzoeken.

Maandelijks onze beste artikelen ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang maandelijks van ons de beste artikelen. Daarmee zorgt u ervoor dat u niets mist en altijd voorloopt op het gebied van ICT, Communicatie en Beveiliging.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *