Kim Gründmann

5 maart 2020

Voice over WiFi, de toekomstbestendige telefonie oplossing

Via welke techniek belt u tegenwoordig? Wellicht staat u er zelf niet bij stil, maar het ‘bellen’ is door de jaren heen enorm veranderd. 20 jaar geleden begonnen steeds meer telefoons zich los te maken van het draadje en ontstond mobiel/draadloos bellen. Daar werd een techniek voor bedacht: DECT. Uiteraard is iedere techniek voor “verbetering” vatbaar, zo ook draadloos bellen/DECT. Met als gevolg dat de laatste jaren Voice over WiFi (VoWiFi) steeds meer in opkomst is.

Wat is Voice over WiFi?

De term zegt eigenlijk alles al: “stem via de WiFi”. Ofwel, met VoWiFi belt u via uw WiFi-netwerk. Waarschijnlijk beschikt u al over WiFi, dus wel zo makkelijk als u hiermee ook direct uw telefonie kan regelen toch?

Waarom Voice over WiFi?

Eén van de voordelen heb ik eigenlijk al genoemd: met een WiFi-netwerk tot uw beschikking heeft u direct uw telefonie geregeld. Scheelt weer in het beheer! Maar voice over WiFi heeft nog een aantal zeer interessante voordelen die ik u zeker niet wil onthouden. Leest u mee?

  • Wanneer u via uw smartphone belt is het mogelijk tegelijkertijd te internetten en te mailen.
  • Hoge beschikbaarheid: DECT gaat tot 8 gelijktijdige spraakkanalen, via WiFi een veelvoud hiervan. Daarnaast zijn er bij VoWiFi geen extra poorten nodig op de telefooncentrale.
  • Verbinding wordt snel opgezet.
  • Veelal is het een goedkope oplossing, dat vindt iedere ondernemer fijn om te horen.
  • Bring Your Own Device.
  • Toestellen zijn goedkoper dan DECT toestellen.

Al deze voordelen maakt VoWiFi een perfect alternatief voor DECT.

Functie uitgelicht: bellen zonder telefoon

Een mogelijkheid die ik even moet uitlichten is het bellen zonder telefoon. “Hoe gaat dat in zijn werk?” Vraagt u zich mogelijk af. Met zogenaamde SIP-telefoons. Dit zijn telefoontoestellen waarmee u via het internet kunt bellen.

De SIP-telefoon deel ik voor het gemak even in 2 categorieën in: fysieke SIP-telefoons, het welbekende bureautoestel. En de ‘software-telefoons’. Dit is een virtuele telefoon op uw computer, waarmee u met behulp van de geluidskaart en een headset telefoneert. Heeft u nog uw handen vrij ook!

Telefonie voor meerdere vestigingen

Voor de grotere organisaties wordt het nog mooier. Hoe vaak ben ik het wel niet tegengekomen dat ondernemers aan het martelen waren met telefonie bij meerdere vestigingen. Vooral de interne telefonie is dan een ‘dingetje’. Herkent u dat?

Juist in deze situatie is VoWiFi ‘the way to go’. Er is wel één belangrijke voorwaarde: hetzelfde netwerk over alle locaties. Dat klinkt spannend, maar geloof mij, met de WiFi-oplossingen van tegenwoordig is dit eenvoudig te regelen.

Goed, u beschikt over één centraal netwerk, dan is het implementeren van VoWiFi ook geen hogere wiskunde. Uw device werkt hierdoor over meerdere locaties. Als bijkomend voordeel: iedereen kan elkaar onderling kosteloos bellen.

Wanneer haalt u het optimale uit uw WiFi-omgeving?

VoWiFi is één van de bewijzen dat telefonie en IT steeds meer naar elkaar toe groeien. Bij Lagarde Groep zijn de oplossingen op het gebied van ‘telefonie’ vaak gebaseerd op een IT-oplossing. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek!

Door Kim Gründmann

Kim heeft al vele jaren ervaring met Telecom- en IT-oplossingen en beschikt daarom over de fijne kneepjes van het vak. Advies over een WiFi-netwerk, telefooncentrale of serverbeheer, u kunt terecht bij Kim! Hij is gespecialiseerd in oplossingen voor de zorgsector, waar dergelijke oplossingen direct bijdragen aan betere zorg.

Bekijk onze gerelateerde blogberichten

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Is dit het perfecte moment om uw (WiFi) netwerk te onderhouden?

Veel mensen werken al maanden thuis en volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid ervaren velen het als positief. Nu voorzichtig de weg naar de kantoorruimte weer wordt gevonden, worden de slapende (WiFi-)netwerken weer ‘wakker geschud’. Mensen werken weer (of...

Lees meer
Omgaan met een wildgroei aan devices

Omgaan met een wildgroei aan devices

Het werken vandaag de dag is nogal wat anders dan een aantal jaar geleden. U en uw collega’s willen toch altijd en overal veilig kunnen werken en bereikbaar zijn? Een mooi doel! Echter betekent dit wel een enorme vlucht in het gebruik van mobiele apparaten. U zult het...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren