Lagarde Groep - blog auteur

Lagarde Groep

25 augustus 2022

Wat schoonmaak en ICT-security met elkaar gemeen hebben

Pas geleden had de schoonmaakster vrij baan in het huis. Ikzelf was naar het werk. Heerlijk toch, thuiskomen in een opgeruimd en schoon huis.
’s Avonds parkeerde ik mijn auto voor de deur, stak mijn sleutel in het slot en wilde de deur opendraaien, maar dat was niet nodig. De schoonmaakster was vergeten de deur op slot te doen.
De welbekende adrenalinestoot volgde en binnen 5 minuten had ik alles in mijn huis gecheckt, gelukkig was er niks gestolen. Maar had de lokale dief het op zijn heupen gehad dan was de kans groot dat ik een laptop, Sonos boxen, contant geld en misschien veel meer kwijt was geweest.

Werkt ICT-security niet net zo?

Waarom dit verhaal? Omdat het bij ICT-security net zo werkt. Je gebruikers zijn de mensen die werken in je digitale omgeving, net als de schoonmaakster dat doet in mijn huis. Maar wat als je gebruikers nou vergeten de digitale deur op slot te doen? Bijvoorbeeld door schermen niet te locken? Of een slecht wachtwoord hebben die zelfs de huis-tuin-en-keuken hacker binnen een minuut gekraakt heeft (Ja, dat is echt mogelijk!)?

Dan is de digitale weg naar je bedrijf open en kan er veel meer gestolen worden dan een laptopje en wat geld. Namelijk alle data van jouw organisatie.
Gek eigenlijk dat we zoveel bezig zijn met fysieke beveiliging, maar dat digitale beveiliging niet de aandacht krijgt die het verdient. Tegenwoordig is daar toch veel meer te halen voor criminelen, helaas weten zij dat ook.

security awareness

Hoe digitale inbraak voorkomen?

Net als dat ik de schoonmaakster beter had moeten instrueren, dienen managers gebruikers te instrueren over cybercriminaliteit. Waarom? Bewustzijn! Zijn medewerkers bewust van de digitale gevaren? Dan is de kans op een geslaagde cyberaanval al een stuk kleiner.

Verder dien je ervoor te zorgen dat je digitale slot goed is, bijvoorbeeld door het automatisch te vergrendelen. Dit doe je bijvoorbeeld met goede firewalls en multi-factor authenticatie (in principe betekent dit dat de inbreker meerdere sleutels nodig heeft om in te breken).

Alarminstallatie voor de ICT-omgeving

Wist je dat we bij Lagarde Groep zelfs verder gaan dan het beveiligen tegen inbraak op jouw ICT-omgeving?

De kans bestaat dat een inbreker (hacker) ondanks alle maatregelen toch tussen de (digitale) beveiliging heen beweegt. Maar gaat de inbreker weer naar buiten – zien we veel data opeens uitgestuurd worden – dan gaan de alarmbellen rinkelen.

Zo werkt ons alarmsysteem voor de ICT-omgeving, een perfecte aanvulling op ICT-security.
Wil je dat jij en je collega’s ook meer meer bewust zijn van de digitale gevaren, en zo voorkomen dat je organisatie slachtoffer wordt van cybercrime?

Bekijk onze ICT-security pagina voor meer informatie of vul onderstaand formulier in en één van mijn collega’s neemt contact met je op.

Laat uw gegevens achter

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *