25 jaar internet: dag van de internaut

23 augustus 2016

Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat het internet is opengesteld. Nadat het enkele jaren beschikbaar was voor een…

Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat het internet is opengesteld. Nadat het enkele jaren beschikbaar was voor een select gezelschap konden nieuwe gebruikers zich sinds 1991 aanmelden. De start van een stormachtige ontwikkeling.

“Het internet werd geopend voor nieuwe gebruikers in 1991.”

23 augustus: dag van de internaut

Als internetgebruikers hebben we vandaag iets te vieren. De dag van de internaut wordt gevierd op 23 augustus, de verjaardag van het World Wide Web, dat werd ontwikkeld in de laboratoria van CERN in Zwitserland tijdens 1989-1990. Het internet werd geopend voor nieuwe gebruikers in 1991. Daarvoor was het internet alleen beschikbaar voor een selecte gebruikersgemeenschap.

Een internaut is iemand die zich beweegt op het internet. Als u dit bericht leest bent u dus internaut, samen met miljarden mensen op deze wereld.

Ontwikkeling van het internet

In twintig jaar tijd is het internet behoorlijk veranderd. Van breedband was toen nog geen sprake. Het begon met trage en saaie websites. De internetsnelheden zijn in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hoge snelheden zorgen voor een betere gebruikerservaring en voor steeds meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van Voice over IP. Tien jaar geleden nog ondenkbaar, maar tegenwoordig niet meer weg te denken uit de zakelijke wereld.

Uit de cijfers van de Autoriteit Consument en Markt van het eerste kwartaal van 2016 blijkt dat er een stijging zit in de internetsnelheid. 32% van de Nederlandse huishoudens heeft een downloadsnelheid van minstens 100 Mbps. Een kwartaal eerder was dit nog 21%. Sinds 4G netwerken begin 2015 in gebruik werden genomen, is het dataverbruik met ruim een kwart toegenomen. Het 4G verbruik steeg in Q1 met ruim 1 miljard MB.

Zakelijk internet

Ook bedrijven en organisaties kiezen steeds meer voor snel internet, vaak in de vorm van glasvezel. Een hoge up- en downloadsnelheid zorgt voor snel en probleemloos werken op welke locatie dan ook. De bandbreedte, snelheid en stabiliteit van glasvezel maken de mogelijkheden via internet onbegrensd. Glasvezel is naast een connectie met het internet succesvol in te zetten drager voor diverse IP-diensten, zoals IP-camerabewaking en hosted telefonie.

25 jaar internet, 25 jaar Lagarde

Lagarde is opgericht op 1 juli 1991, ruim een maand voordat het internet openbaar beschikbaar is gesteld. Lagarde heeft daardoor in de afgelopen 25 jaar de ontwikkeling van het internet op de voet gevolgd. Een vrijblijvend adviesgesprek over uw internetverbinding? Wij komen graag bij u langs.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *