Gebruikers aansporen tot beveiliging werkt. Dat is de conclusie van Google na 4 maanden twee factor authenticatie actief aan te bieden bij haar gebruikers.
Gisteren, 8 februari, was Safer Internet Day (voor het geval u dat niet wist 😉). In de aanloop hiernaartoe heeft Google ruim 4 maanden 150 miljoen Google gebruikers actief benaderd om twee factor authenticatie (2FA) in te stellen. En dit heeft gewerkt! Zo’n 50 procent van de gebruikers heeft de beveiliging uitgebreid (zie ook dit artikel). Een mooie eerste stap om gebruikers naar een robuuster beveiligingsmodel te bewegen.
Strategie digitale beveiliging
2FA is één van de steunpilaren van de strategie om gebruikers te bewegen naar een veiligere digitale omgeving. Accountbeveiliging wordt aanzienlijk verhoogd wanneer er een fysiek item zoals een telefoon nodig is om toegang te krijgen. Dit was al langer bekend. De uitdaging zat in het daadwerkelijk inzetten van 2FA door de gebruikers (adoptie).
Extra aandachtspunt bij 2FA
Een extra slot op de digitale deur is in deze tijden van cybercriminaliteit een welkome aanvulling. Daarom zet Google in op het verplicht maken van 2FA, voor veel gebruikers is het nu nog een standaardoptie. Guemmy Kim, directeur accountbeveiliging en -veiligheid bij Google geeft aan dat accounts correct ingesteld dienen te zijn door een herstel-e-mailadres en een telefoonnummer toe te voegen. Zo worden accountvergrendelingen voorkomen.

Beperkt gebruik 2FA
2FA wordt nog niet vaak ingesteld bij het gebruik van webservices; de adoptie is beperkt. Bij Twitter maakten in 2020 slechts 2,3% van de gebruikers gebruik van 2FA, terwijl deze optie in 2013 al was uitgerold. Voor Facebook was dit aantal rond de 4% in 2021.
De meestvoorkomende vorm van 2FA is het verzenden van codes via SMS. Volgens beveiligingsexperts zijn deze het meest kwetsbaar. Zij raden 2FA aan via een authenticatie-app zoals Google Authenticator of DUO Mobile.
Extra verificatie voor uw gebruikers?
Hoe bewust zijn uw gebruikers van de digitale gevaren? En maakt u bij uw organisatie al gebruik van 2FA? Hiermee voorkomt u dat bij gestolen inloggegevens de hackers toegang hebben tot het account. Uw data is dan dus alsnog veilig is.
Wat al jarenlang het geval is: het grootste gevaar zit bij de gebruiker! Wilt u meer weten over hoe u security awareness kunt verhogen? Of hoe u 2FA (of zoals wij dat noemen, multi-factor authenticatie) toepast binnen uw organisatie? Bekijk dan de betreffende pagina’s of vul onderstaand contactformulier in zodat wij u uitgebreid kunnen informeren!
Laat uw gegevens achter
0 reacties