Bedrijven steeds vaker slachtoffer van ransomware

door | 28 oktober 2019 | Nieuws

Ransomware, een manier waarmee bestanden, mails en servers worden ‘gekaapt’ totdat er losgeld wordt betaald, komt steeds vaker voor bij…

Ransomware, een manier waarmee bestanden, mails en servers worden ‘gekaapt’ totdat er losgeld wordt betaald, komt steeds vaker voor bij Nederlandse bedrijven, volgens een bericht op NOS vanmorgen. Vooral het midden- en kleinbedrijf zijn slachtoffer van deze vorm van internetcriminaliteit.

Doordat internetcriminelen gijzelsoftware installeren op de server van een bedrijf, kunnen ze niet meer bij hun administratie, mails of andere belangrijke documenten. Om deze bestanden weer terug te krijgen moeten bedrijven grote bedragen betalen die kunnen oplopen tot miljoenen euro’s.

Getroffen bedrijven komen er niet graag voor uit dat ze slachtoffer zijn geworden van gijzelsoftware.

Eén van de weinige organisaties die er wel over wilde vertellen aan de NOS is de gemeente Lochem. Maar de gemeente had daar dan ook geluk, omdat de aanvallers er niet in zijn geslaagd om de servers van de gemeente daadwerkelijk plat te leggen.

“We zijn door het oog van de naald gekropen, want de aanvallers bleken al 6 maanden in onze systemen te zitten.” Aldus de burgemeester van Lochem.

Helemaal schadeloos kwam de gemeente er niet van af. Om de beveiliging van de servers te onderzoeken en lekken te dichten en daarnaast de ambtenaren die een dag niet konden werken, liep de schade op tot € 200.000.

Niels van Capellen, accountmanager ICT bij Lagarde Groep: “Ik hoor ook steeds vaker van mijn klanten dat ze te maken hebben met ransomware aanvallen.”

Ransomware voorkomen

In zijn blog geeft Niels 6 tips voor het voorkomen van ransomware. Wilt u uw systemen en servers beter beveiligen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde nieuwsberichten

Beveiligingslek Microsoft – Actie noodzakelijk

Beveiligingslek Microsoft – Actie noodzakelijk

De NSA heeft een groot beveiligingslek in het Windows-besturingssysteem ontdekt. Op 14 januari 2020 communiceerde Microsoft over dit lek. Het gaat om de volgende producten van Microsoft: Windows 10.Windows 8.Windows 7. Windows Server 2019. Windows Server 2016. Windows...

Lees meer
Black Friday bij Lagarde Groep

Black Friday bij Lagarde Groep

Vandaag is het Black Friday en dat betekent magazijnopruiming bij Lagarde Groep! Meerdere producten worden met hoge kortingen aangeboden. Sla snel uw slag, want op = op! Een greep uit de aanbiedingen Kwalitatieve producten tegen lage prijzen In de Black Friday Shop...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren