Blijf alert – Cybercriminaliteit blijft toenemen

11 oktober 2021

Data is enorm waardevol, dat blijkt ook uit het toenemende aantal cyberaanvallen. Het nieuws staat vol met getroffen organisaties waarvan…

Data is enorm waardevol, dat blijkt ook uit het toenemende aantal cyberaanvallen. Het nieuws staat vol met getroffen organisaties waarvan data is gegijzeld en de productie is stilgelegd. Deze organisaties hebben in één klap allerlei zorgen: hoe ervoor te zorgen dat dit stopt? Wel of geen losgeld betalen? Hoeveel van mijn data is nog te redden? Wanneer kan de productie weer starten?

Legio aan voorbeelden

NOS publiceerde vorige week dat industrieconcern VDL Groep getroffen is door een digitale aanval. Volgens de woordvoerder raakt de hackaanval de gehele bedrijfsvoering.

Een ander voorbeeld horen we terug in een aflevering van Zembla. Mogelijk weet u nog dat eerder dit jaar geen kaas in de schappen lag bij de Albert Heijn. Ook dit was het werk van cybercriminelen: de kaasdistribiteur was destijds slachtoffer van cybercrime.

De cyberaanval op de Overijsselse gemeente Hof van Twente komt ook aan bod in de aflevering. Hackers hebben destijds het beheerdersaccount gehackt met een wachtwoord aanval. Eén van de technieken om wachtwoorden te achterhalen: op grote schaal veelvoorkomende wachtwoorden uitproberen. Met succes, de data werd gegijzeld en de hackers verlangen € 750.000,- aan Bitcoin als afkoopsom.

Het blijkt tevens dat hackers steeds creatiever worden. In een phishingaanval uitgestuurd onder de naam van PostNL worden persoonsgegevens gebruikt zodat de phishingmail nóg geloofwaardiger overkomt dan anders.

Organisaties onvoldoende beschermd tegen cybercriminaliteit

Zembla heeft samen met Internet Cleanup Foundation een onderzoek gedaan bij honderd vitale bedrijven en overheidsorganisaties. Hiervan bleken 43 organisaties de cybersecurity niet op orde te hebben. Zij zijn geadviseerd om te beveiligen tegen spoofing, phishing en ransomware.

Slechts het topje van de ijsberg

Enkele organisaties komen er voor uit wanneer zij slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval. Veel getroffen organisaties houden dit liever stil vanwege imagoschade, schaamte of andere gevolgen. Met zekerheid is te zeggen dat het zogenaamde ‘dark number’ veel groter is dan het aantal gemelde incidenten.

Dark figures of crime

Maatregelen

100% digitaal beveiligd bent u nooit, maar u kunt het hackers wel zo moeilijk mogelijk maken. Op hoofdlijnen zijn er een aantal zaken die u dient te regelen voor optimale beveiliging.

  1. Technische inrichting van ICT-omgeving. Denk hierbij aan de firewall, netwerksegmentatie, updaten van systemen, dichtzetten van poorten en aanbrengen van monitoring.
  2. Werkpleksecurity. Het beveiligen van de werkplek en de gebruikers. Hiervoor biedt Lagarde Groep 365 Protect. Een dienst waarmee we uw medewerkers beschermen voor digitale aanvallen. Bijvoorbeeld door e-mailfilters in te stellen, bevoegdheden aan te brengen en eisen te stellen aan toegang tot de digitale omgeving middels multi-factor authentication.
  3. Beleid. Hoe zit het met de ‘security awareness’ van uw personeel? Hoe zorgt u dat security altijd top-of-mind is? Wat is uw wachtwoordbeleid?
  4. Back-up. Als er toch iets fout gaat, hoe snel bent u dan weer up and running? Hoeveel van uw data kunt u terughalen?

Bescherm uw organisatie tegen digitale aanvallen

Voorkomen is, zeker bij cybercriminaliteit, beter dan genezen. Zorg ervoor dat uw ICT-omgeving voldoende beveiligd is, geef uw medewerkers de middelen om zich te wapenen en maak hen bewust van de gevaren. Wij hebben dit al voor vele klanten mogen doen, wilt u weten hoe u de digitale beveiliging van uw organisatie optimaliseert? Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ontvang meer informatie

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *