Google-software te privacygevoelig voor onderwijs

2 maart 2021

NOS communiceert dat de producten van Google in het onderwijs niet veilig genoeg zijn als het gaat om privacy. Op…

NOS communiceert dat de producten van Google in het onderwijs niet veilig genoeg zijn als het gaat om privacy. Op veel scholen wordt er gebruik gemaakt van deze software om digitaal samen te werken.

Metadata inzichtelijk

De Google-applicaties waar voornamelijk mee wordt gewerkt op de scholen zijn Gmail, Google Docs en Google Classroom. Via deze applicaties wordt zogenaamde metadata verzameld, waardoor Google kan zien wat het gedrag is van de gebruiker (bijvoorbeeld waar op wordt geklikt en gezocht). Persoonlijke gegevens worden niet inzichtelijk.

Daarnaast heeft Google de mogelijkheid om eenzijdig de voorwaarden aan te passen, waar volgens de ministers het privacygevaar in schuilt. Om die reden is het kabinet in gesprek met Google en de Europese Commissie met als doel data beter te beschermen.

Producten Microsoft veilig

Microsoft, een grote concurrent van Google, biedt ook vele mogelijkheden om digitaal samen te werken. Uit onderzoek van het kabinet is gebleken dat bij producten van Microsoft (bijvoorbeeld Microsoft Teams en SharePoint) er geen grote risico’s (m.b.t. privacy) aanwezig zijn. Wel is het belangrijk dat de gebruiker een aantal maatregelen neemt.

Lagarde Groep heeft veel ervaring met ICT in het onderwijs. Wilt u advies inwinnen? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Laat uw gegevens achter

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *