Onveilige gast WiFi-netwerken bij meer dan driekwart van Nederlandse gemeenten

door | 29 juni 2020 | Nieuws

In een rapport van Publicroam wordt aangetoond dat 78% van de Nederlandse gemeenten een onveilig gast WiFi-netwerk biedt aan gebruikers.…

In een rapport van Publicroam wordt aangetoond dat 78% van de Nederlandse gemeenten een onveilig gast WiFi-netwerk biedt aan gebruikers. Aanleiding voor dit rapport is een beoogde aanpassing van Forum Standaardisatie waarbij gast WiFi-netwerken van overheidsinstellingen verplicht beveiligd dienen te worden.

WPA-2 Enterprise als oplossing

Forum Standaardisatie wil al deze gast WiFi-netwerken voorzien van WPA-2 Enterprise. WPA-2 is een beveiligingssysteem wat inhoudt dat gebruikers automatisch en veilig toegang krijgen tot het WiFi-netwerk. Tot nu toe wordt WPA-2 Enterprise alleen toegepast op de WiFi-netwerken voor overheidsmedewerkers, maar niet op de gast WiFi-netwerken.

Onderzoek

Alle gemeenten (355) hebben vanuit Publicroam de vraag ontvangen of bezoekers gebruik kunnen maken van gast WiFi-netwerken. Indien dit het geval is, is de vraag gesteld of hiervoor een account aangevraagd dient te worden of dat er ter plekke ingelogd kan worden met een gedeeld wachtwoord of via een toegangspagina. Maar liefst 281 gemeenten hebben gereageerd.

De resultaten zien er als volgt uit:

 • 43% van de gemeenten geeft aan toegang tot het gast WiFi-netwerk te verlenen zonder wachtwoord.
 • 27% van de gemeenten geeft aan toegang tot het gast WiFi-netwerk te verlenen via een gedeeld wachtwoord.
 • 8% van de gemeenten geeft aan een open WiFi-netwerk te hebben voor gasten zonder te specificeren hoe toegang is geregeld.
 • 5% van de gemeenten geeft aan gasten via een persoonlijk gebruikersnaam en wachtwoord toegang te bieden tot het gast WiFi-netwerk.
 • Bij 17% van de gemeenten werd niet duidelijk hoe toegang wordt geboden.

(gast) WiFi-netwerk beveiligen

Of het nu gaat om een WiFi-netwerk voor uw collega’s of een gast WiFi-netwerk, er zijn verschillende mogelijkheden om uw WiFi-netwerk te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • authenticatie;
 • private PSK;
 • apparaatbeveiliging;
 • network firewalling;
 • en meer.

Wilt u specifiekere informatie over WiFi-security? Neem dan een kijkje op wifiplan.nl.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Ontvang meer informatie

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde nieuwsberichten

Uitzonderlijk grote DDoS-aanvallen

Uitzonderlijk grote DDoS-aanvallen

Het Nationaal Cyber Security Centrum constateert dat er 'uitzonderlijk grote' DDoS-aanvallen plaatsvinden in Nederland. Hierbij zijn verschillende organisaties getroffen, van overheidsinstellingen tot internetproviders. Wat is een DDoS-aanval? DDoS staat voor...

Lees meer
10 jaar samenwerking Lagarde Groep en NDIX

10 jaar samenwerking Lagarde Groep en NDIX

In 2009 was het eerste contact tussen NDIX en Lagarde Groep een feit. Hieruit ontstond in 2010 een samenwerking die 10 jaar later nog altijd van kracht is. Beide partijen kijken terug op een fijne samenwerking en meerdere succesvolle projecten, van groot tot klein....

Lees meer
Einde ISDN 15/20/30 van KPN, stap tijdig over

Einde ISDN 15/20/30 van KPN, stap tijdig over

KPN stopt met ISDN Per 1 oktober 2021 stopt KPN definitief met ISDN 15/20/30. Waarom? KPN ruilt een aantal huidige diensten in voor toekomstbestendige diensten. Eind 2019 is ISDN 1/2 uitgefaseerd en in 2021 is het de beurt aan ISDN 15/20/30.  Maakt u...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren