Onveilige gast WiFi-netwerken bij meer dan driekwart van Nederlandse gemeenten

door | 29 juni 2020 | Nieuws

In een rapport van Publicroam wordt aangetoond dat 78% van de Nederlandse gemeenten een onveilig gast WiFi-netwerk biedt aan gebruikers.…

In een rapport van Publicroam wordt aangetoond dat 78% van de Nederlandse gemeenten een onveilig gast WiFi-netwerk biedt aan gebruikers. Aanleiding voor dit rapport is een beoogde aanpassing van Forum Standaardisatie waarbij gast WiFi-netwerken van overheidsinstellingen verplicht beveiligd dienen te worden.

WPA-2 Enterprise als oplossing

Forum Standaardisatie wil al deze gast WiFi-netwerken voorzien van WPA-2 Enterprise. WPA-2 is een beveiligingssysteem wat inhoudt dat gebruikers automatisch en veilig toegang krijgen tot het WiFi-netwerk. Tot nu toe wordt WPA-2 Enterprise alleen toegepast op de WiFi-netwerken voor overheidsmedewerkers, maar niet op de gast WiFi-netwerken.

Onderzoek

Alle gemeenten (355) hebben vanuit Publicroam de vraag ontvangen of bezoekers gebruik kunnen maken van gast WiFi-netwerken. Indien dit het geval is, is de vraag gesteld of hiervoor een account aangevraagd dient te worden of dat er ter plekke ingelogd kan worden met een gedeeld wachtwoord of via een toegangspagina. Maar liefst 281 gemeenten hebben gereageerd.

De resultaten zien er als volgt uit:

 • 43% van de gemeenten geeft aan toegang tot het gast WiFi-netwerk te verlenen zonder wachtwoord.
 • 27% van de gemeenten geeft aan toegang tot het gast WiFi-netwerk te verlenen via een gedeeld wachtwoord.
 • 8% van de gemeenten geeft aan een open WiFi-netwerk te hebben voor gasten zonder te specificeren hoe toegang is geregeld.
 • 5% van de gemeenten geeft aan gasten via een persoonlijk gebruikersnaam en wachtwoord toegang te bieden tot het gast WiFi-netwerk.
 • Bij 17% van de gemeenten werd niet duidelijk hoe toegang wordt geboden.

(gast) WiFi-netwerk beveiligen

Of het nu gaat om een WiFi-netwerk voor uw collega’s of een gast WiFi-netwerk, er zijn verschillende mogelijkheden om uw WiFi-netwerk te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • authenticatie;
 • private PSK;
 • apparaatbeveiliging;
 • network firewalling;
 • en meer.

Wilt u specifiekere informatie over WiFi-security? Neem dan een kijkje op wifiplan.nl.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Ontvang meer informatie

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door Lagarde Groep

Eén aanspreekpunt voor ICT, Communicatie en Beveiliging. Dát is Lagarde Groep. Wilt u zorgeloos en efficiënt (online) samenwerken in een veilige werkomgeving? De oplossingen van Lagarde Groep helpen sinds 1991 honderden organisaties hun doelen beter en sneller te bereiken.

Bekijk onze gerelateerde nieuwsberichten

Toegangscontrole als maatregel tegen Corona

Toegangscontrole als maatregel tegen Corona

De afgelopen maanden staan organisaties steeds voor nieuwe uitdagingen. Door de Coronacrisis is de 'anderhalve meter afstand samenleving' het nieuwe normaal. Nu meer werknemers de weg naar kantoor weer hebben gevonden zijn vele organisaties bezig een 'COVID-19 proof...

Lees meer
Phishing neemt toe – wees alert!

Phishing neemt toe – wees alert!

De belastingdienst kwam met een verontrustend bericht op 11 juni 2020. Er zijn twee tot drie keer zo veel meldingen binnengekomen over poging tot phishing vanuit de naam van de belastingdienst. Mensen dienen alert te blijven op phishing. Cybercriminelen blijven actief...

Lees meer
Paxton10: toegangscontrole én video management

Paxton10: toegangscontrole én video management

Uw beveiliging beheren, de toegang controleren en live videobeelden bekijken in één oplossing? Paxton10 is het platform dat al deze elementen combineert. Paxton10 Paxton10 is de oplossing voor toegangscontrole-en video management voor alle soorten locaties en...

Lees meer
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren