Veilig WiFi in publieke omgevingen

7 oktober 2021

Veel openbare WiFi-netwerken zijn niet beveiligd. Om die reden heeft het Forum Standaardisatie de overheid en semi-overheidsinstellingen, zoals gemeenten, opgeroepen…

Veel openbare WiFi-netwerken zijn niet beveiligd. Om die reden heeft het Forum Standaardisatie de overheid en semi-overheidsinstellingen, zoals gemeenten, opgeroepen om veilige WiFi-verbindingen aan te bieden. Dit blijft bij een oproep, het verplichten van het gebruiken van WPA2-enterprise (een beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken) gaat volgens het Forum Standaardisatie te ver.

Veilige standaard

Positief is dat er nu dus een duidelijk advies ligt voor (semi-)publieke instellingen. Het Forum Standaardisatie heeft zijn voorkeur uitgesproken voor het gebruik van de standaard WPA2-enterprise. Deze standaard is verplicht voor WiFi-toegang voor ambtenaren. Daarnaast zien we dat de standaard ook veel in het bedrijfsleven wordt toegepast. Maar er is dus geen verplichting om deze standaard te gebruiken voor een publiekelijk WiFi-netwerk. Wat zijn dan mogelijkheden om op een veilige manier toegang tot het WiFi-netwerk te geven?

PPSK als alternatief

Het alternatief voor WPA2 is PPSK – personal private security key. Een voorbeeld kent u mogelijk wel, de zuilen die bij de entree van sommige openbare gebouwen staan waar gasten een uniek wachtwoord kunnen halen voor eenmalig WiFi-gebruik. 

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Bekijk dan onderstaande video, waar Lagarde Groep de Gemeente Nieuwkoop heeft geholpen bij onder andere het plaatsen van een PPSK-kiosk.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het inrichten van een WiFi-netwerk? Of het beveiligen hiervan? Wij lichten graag de mogelijkheden aan u toe. Vul hiervoor onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Laat uw gegevens achter

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *