Wi-Fi lek in beveiligingsstandaard WPA2

17 oktober 2017

Belgische onderzoekers hebben een lek in beveiligingsstandaard WPA2 aangetoond. Bij een zogenoemde ‘Krack-aanval’ kunnen kwaadwillende internetverbindingen afluisteren. Wat houdt de…

Belgische onderzoekers hebben een lek in beveiligingsstandaard WPA2 aangetoond. Bij een zogenoemde ‘Krack-aanval’ kunnen kwaadwillende internetverbindingen afluisteren.

Wat houdt de aanval in

Onderzoekers hebben een nieuwe aanval ontwikkeld op WPA2 (de meest gangbare beveiliging van draadloze netwerken). Met deze nieuwe aanval zijn ze erin geslaagd om de beveiliging die WPA2 biedt te doorbreken en het draadloze verkeer af te luisteren. De kwetsbaarheid geeft aanvallers in sommige omstandigheden ook de mogelijkheden om het verkeer niet alleen af te luisteren, maar ook aan te passen.

De onderzoekers hebben hun aanval de naam “KRACK” (Key Reinstallation Attack) gegeven. Het komt er versimpelt op neer dat de beveiliging die WPA2 biedt deels of volledig te omzeilen is door de verschillende kwetsbaarheden.

Wat kunt u zelf doen

Het is belangrijk dat alle apparaten die met het Wi-Fi netwerk verbonden zijn van de laatste updates worden voorzien, denk hierbij aan uw smartphone, laptop en tablet, maar ook andere apparaten als beveiligingscamera of gameconsole.

Daarnaast is het belangrijk om bij het bezoeken van websites zoveel mogelijk gebruik te maken van https pagina’s, ter herkennen aan het groene slotje in uw adres balk.

Meer Wi-Fi tips:

  • Verwerk nooit gevoelige informatie via openbaar Wi-Fi netwerk, tenzij u gebruik maakt van een VPN-netwerk
  • Wijzig het Wi-Fi wachtwoord periodiek of maak gebruik van een Wi-Fi oplossing waarbij elke gebruiker een hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord inlogt in het netwerk
  • Update de Wi-Fi accespoints periodiek
  • Geef geen Wi-Fi wachtwoorden aan derden
  • Schakel de Wi-Fi op uw apparaat uit als u deze niet gebruikt

Heeft u meer vragen omtrent uw Wi-Fi netwerk of deze aanval kunt u altijd met onze servicedesk contact opnemen op telefoonnummer 0341-375757 of per mail naar servicedesk@lagarde.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *