Deze blog bestaat uit drie delen. Onderstaand vindt u de links naar de andere blogs.
Ken de Staat van de IT Markt
In dit blog geef ik je vanuit de voorhoede een inkijkje in de marktontwikkeling op dit moment. In mijn volgend blog (TIP 2) ga ik in op je IT-strategiebepaling, de technologische mogelijkheden die je daarvoor moet kennen en begrijpen.
Vroeger waren terminals helemaal het dingetje. Een groen scherm en een toetsenbord dat middels een piepende en krakende modem inbelde bij een server op de zaak, die het echte werk deed. Had de vader van een vriendje, kon hij thuiswerken. En wie wil dat nou niet. Daarna het tijdperk waarin elke club zijn eigen datacenter bouwde met een hefty desktop op het bureau voor iedereen. Supertof.
Tijden veranderen. Afgelopen jaren was ik loonslaaf bij Hewlett-Packard Enterprise en Microsoft waar ik clouddiensten verkocht (Azure bij Msft, en SaaS bij HPE). De zaken gingen prima, de hypotheek is er bijna van afbetaald. Als je naar IT kijkt dan moet je constateren dat die -o ironie- terugbeweegt naar een tijdperk waarin de rekenkracht ergens anders stond.
Is al veel over geschreven. Toen ik bij Hewlett-Packard Enterprise werkte leed de hardwaredivisie al onder de lage marges op leveringen aan de eigenaren van data centers, Amazon (Web Services), Microsoft (Azure), Google (Cloud). Want onze klanten kochten voorheen in op individuele basis tegen hogere prijzen. De huidige status van de markt is dat Amazon, Microsoft en Google zo sterk concurreren dat opslag en rekenkracht nog weinig kost. Rekenkracht meer dan opslag. Botweg gesteld noem je dit, plus het netwerk: Infratructure-as-a-Service (IaaS). Vroeger het domein van de IBM’s, HP’s en Dell’s in deze wereld. Maar er heeft dus een greep achterwaarts plaatsgevonden in de distributieketen door softwaremakers, en die beweging duurt eigenlijk voort tot op heden.
Amazon begon ermee in 2006, ze hadden uiteraard hardware staan en waren creatief. Amazon Web Services, in 2018 draaiden ze pakweg 25 miljard in sales. Alle financieel onafhankelijken in boardrooms schrokken zich een ongeluk, haha. Maar ze zijn allang aan de inhaalrace begonnen hoor, vooral Microsoft. Die heeft naar eigen zeggen meer metaal dan Amazon, en ze bezitten ook het meeste kabels ter wereld na de Verenigde Staten van Amerika en het Amerikaanse Leger, althans, dat vertelden ze ons bij Microsoft in de wandelgangen. Ik denk niet dat het een officieel standpunt is. Maar ze hebben een indrukwekkend wereldwijd netwerk van data centers virtueel zonder meetbare latency (vertraging). Amazone en Google leveren eveneens ongekende prestaties.

Infrastructure as a Service (IaaS) is vooral een voorwaarde, maar het verschil wordt gemaakt in de aansluitende diensten die vanuit hun cloud kunnen worden afgenomen. Grofweg drie strategieën zie ik hierin.
I. Microsoft en Amazon bieden ongelofelijk veel aanvullende producten aan rechtstreeks vanuit hun clouddiensten Azure en Amazon Web Services. Hier ligt een enorm potentieel, ik geef even een voorbeeld: Wilde je vroeger een bedrijf beginnen dan moest je (veel) investeren in hardware. Vandaag niet meer, iedereen kan morgen een it-bedrijf beginnen (en welk bedrijf is tegenwoordig geen it-bedrijf) en wereldwijd zijn product aanbieden met een betere quality of service dan ooit. Eveneens heb je als bestaand bedrijf toegang tot al die nieuwe technologie, de vraag is alleen maar wie er het eerst gebruik van maakt.
II. Naast de producten die Microsoft, Amazon en Google zelf in hun clouddiensten aanbieden (en dat zijn er heel erg veel) kennen zij ook nog een app store / market place, waarin marktspelers hun producten aanbieden. Die producten werken dan vervolgens vanuit de cloud. Soms overlappen deze producten met de diensten die Microsoft en Amazon zelf aanbieden via hun cloud, maar soms ook niet. Stel je gaat naar de cloud, en je huidige netwerkbeheerder is helemaal gebrainwashed door Cisco. Dan gaat hij waarschijnlijk ook een Cisco router (dus een virtuele softwareversie daarvan met precies dezelfde interface en functionaliteit) aanschaffen via de app store / market place van Azure of AWS om je virtuele netwerk in de cloud te configureren. Overigens, je kunt echt wel meer met een cisco router hoor.

III. Andere softwaremakers roken geld en ontwikkelden, of ontwikkelen nog thans, zelf een Software-as-a-Service (SaaS) versie van hun product. Dus als softwaremaker verkopen zij nu behalve de softwarelicentie ook de hardware en het onderhoud mee, en dat verpakken ze in een prijs per gebruiker per maand. Scheelt jou mankracht en je bent compliant is het verhaal. Compliant wil zeggen dat je product netjes gepatched en geupdated wordt, dat mitigeert het aansprakelijkheidsrisico enigszins als het ergens misloopt. In banking en finance en wat grotere ondernemingen is het (compliant zijn) overigens een eis. In theorie is het verschil tussen deze strategie en strategie II hierboven niet groot, maar in deze benadering is de go-to-market van de softwaremaker zelfstandiger. Je kunt theoretisch als klant, zelfs als line of business buiten IT om, gewoon een SaaS aanschaffen en het gaan gebruiken. Wil je het goed laten werken zodat je bv. niet elke keer apart moet inloggen, werkt dit natuurlijk veel fijner via IT.
In mijn volgend blog ga ik in op je IT-strategiebepaling, de technologische mogelijkheden die je daarvoor moet kennen en begrijpen.
Dit blog is eerder geplaatst op LinkedIn
0 reacties